Inrikes #13/2019

Inskränkt strejkrätt redan i sommar

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till SR Ekot att lagen som inskränker strejkrätten ska skyndas på och börja gälla redan den 1 augusti. Foto: Anders Wiklund/TT

Den föreslagna lagen om inskränkt strejkrätt skyndas nu på – regeringen vill att den ska börja gälla redan i sommar. Detta trots att en tung remissinstans som Arbetsdomstolen menar att lagförslaget måste ändras då en konsekvens kan bli att politiska strejker förbjuds.

Det hårt kritiserade lagförslaget om inskränkt strejkrätt har skapat starka reaktioner hos både fristående fackförbund och bland många fackligt aktiva inom exempelvis LO. Trots detta har regeringen inte backat och under fredagen meddelade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att lagen ska skyndas på och börja gälla redan den 1 augusti.

Men Arbetsdomstolen, som är en av remissinstanserna, menar att förslaget måste ändras. AD:s ordförande Jonas Malmberg säger till Arbetaren att en av konsekvenserna med förslaget kan bli att politiska strejker förbjuds.

– Vi har granskat lagförslaget och kommit med 12, 13 sidor av synpunkter.

Arbetsdomstolen anser att regeringen bör omarbeta förslaget som nu alltså är tänkt att börja gälla redan om sex månader. Ytterligare kritiska röster har höjts mot de långtgående ingreppen i strejkrätten i samband med lagförslaget, bland annat från en rad klubbar och avdelningar hos LO-förbunden, och från Umeå universitet. Lunds universitet skrev i sitt remissvar att resonemangen om hur lagförslaget påverkar arbetsmarknaden är ”outvecklade”.

Lagförslaget är framtaget i linje med en överenskommelse mellan de tre stora fackliga centralorganisationerna LO, TCO, Saco och arbetsköparorganisationen Svenskt Näringsliv, efter en statlig utredning som sjösattes med hänvisning till konflikten i landets hamnar. Men Ylva Johansson själv vill inte svara på om Hamnarbetarförbundets strejker skulle ha blivit olagliga med den planerade lagstiftningen.

– Jag kan inte göra den tolkningen av effekten av den nya lagen, det är upp till domstol att göra det, säger Ylva Johansson till Sveriges Radio Ekot.

Den hårt kritiserade lagen kommer att göra det svårt för mindre och fristående fackförbund, då det bland annat blir förbjudet att använda strejkvapnet i annat syfte än att ingå kollektivavtal. Förslaget har också kritiserats för att möjliggöra så kallad avtalsshopping.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga