Ledare #13/2019

Brev från särhället

Emil Boss är författare och facklig aktivist. Foto: Eva Bergström

Nu dimper snart de orange kuverten ned i brevlådorna i landet där 245 000 pensionärer lever under EU:s fattigdomsgräns. Sämst besked med lägst pension väntas komma till kvinnor, de som har tagit hand om sina barn och arbetat inom livsviktiga yrken.

Vad är egentligen ett samhälle? Ur filosofisk synvinkel är den frågan troligen knepig att besvara. Den allmänna tankefiguren om ett samhälle är enklare att beskriva: samhälle är gemensam nytta.

Den som arbetar med sådant som är viktigt för oss alla borde inte behöva oroa sig för fattigdom och elände. Det uppfattar många vara en av huvudpunkterna i det av den politiska retoriken så trådslitna samhällskontraktet. Föreställningen om det där samhällskontraktet manifesteras hela tiden i vår vardag, till exempel i tilltron till makthavarna.

Vi saboterar inte våra arbetsplatser, vi bränner inte bildäck utanför Svenskt Näringsliv, vi driver inte månglarna ur riksdagstemplet.

De flesta av oss lägger trots allt vår röst i god ordning vart fjärde år, betalar våra skatter och avgifter och går till våra jobb som förväntat. Vi saboterar inte våra arbetsplatser, vi bränner inte bildäck utanför Svenskt Näringsliv, vi driver inte månglarna ur riksdagstemplet. Det finns – och tur är väl det – en viss tillit.

Särhället är en skiss på samhällets motsats.

Förra veckan hörde jag ett bra ord. Särhälle. Särhället är en skiss på samhällets motsats. I särhället finns inga förpliktelser, där liknar medborgarkontraktet mer ett påhugg inom gig-ekonomin än en fast heltid.

De besked om fattigpensioner som just nu landar i 245 000 svenska brevlådor är brev från särhället. Den som får lite är ofta den som har bidragit mycket till den gemensamma nyttan: Kvinnor som arbetat inom livsviktiga yrken inom vård och servicebranscherna, kvinnor som tagit ut föräldraledighet och jobbat deltid när barnen var små. Majoriteten av alla pensionärer som lever under EU:s fattigdomsgräns i Sverige är kvinnor och i genomsnitt får kvinnor en tredjedel mindre i pension än män.

Kvinnor har högre utbildningsnivå än män men lägre lön, lägre inkomst och lägre pension.

Det pratas mycket om medborgarlön. Varför inte börja i andra ändan, med medborgarpensioner? Det vore en satsning på både jämlikhet och jämställdhet. Kvinnor har högre utbildningsnivå än män men lägre lön, lägre inkomst och lägre pension.

Varje torsdag står aktivisterna i Tantpatrullen vid Mynttorget intill riksdagen och protesterar mot fattigpensionerna. De förtjänar vårt stöd. För även vi som har långt kvar till pensionen har mycket att vinna på dra på den röda hatten eller gula västen och börja arbetet med att störta särhället redan nu.

Stockholms tantpatrull demonsterar för ett nytt pensionssystem på Mynttorget, utanför riksdagen i Stockholm. Foto: Jacob Stephenson/TT
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984