Inrikes #12/2019

Nazist åtalas efter torgmöte i Ludvika

Foto: Adam Ihse/TT

En aktivist ur den militanta nazistsekten Nordiska Motståndsrörelsen åtalas nu för misshandel och hets mot folkgrupp. Brotten ska ha begåtts i samband med organisationens valkampanj i Ludvika i september.

Nordiska Motståndsrörelsen beviljades i somras tillstånd att dagligen hålla valmöten på tre orter i Ludvika kommun fram till mitten av september. Beslutet skapade både rädsla och irritation hos lokalbefolkningen. Nu åtalas en av organisationens aktivister, en 29-årig man från Södermanland, för misshandel och hets mot folkgrupp i samband med ett valmöte i centrala Ludvika. Händelsen ägde rum den 7 september och finns enligt åklagaren fångat på film.

Tidningen Expo skriver att mannen attackerade en förbipasserande och sade i samband med det att ”Vi vill få ut alla judar och sådana som ni och skicka tillbaka er till ert land”.

Trots sitt intensiva kampanjarbete lyckades NMR inte få mer än 1,3 procent av rösterna i valet till Ludvikas kommunfullmäktige. I riksdagsvalet fick nazisterna 0,03 procent. Färre röster än exempelvis Djurens parti.

Arbetaren kunde så sent som förra veckan rapportera att NMR återigen ansökt om tillstånd att demonstrera i Ludvika, som är organisationens bas, på första maj. Ett tusental uppröra Ludvikabor har dock startat en proteströrelse i hopp om att polisen ska neka nazisterna tillstånd.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984