Litteratur #11/2019

Vilse i gemenskapen

Fabian Göranson ritar och berättar i Drömmen om Europa. Foto: Johannes Klenell

[BOK] Drömmen om Europa Fabian Göranson Galago, 2018 Fabian Göranson tog sin ryggsäck och begav sig sommaren 2017 söderut per järnväg. Finns det flera bilder av läget i ”den europeiska gemenskapen” än den vi får av politikerna? Finns det andra frågor än de som ställs i medierna? Finns det egentligen några svar på ökande splittring, nationalism […]

[BOK] Drömmen om Europa
Fabian Göranson
Galago, 2018

Fabian Göranson tog sin ryggsäck och begav sig sommaren 2017 söderut per järnväg. Finns det flera bilder av läget i ”den europeiska gemenskapen” än den vi får av politikerna? Finns det andra frågor än de som ställs i medierna? Finns det egentligen några svar på ökande splittring, nationalism och rasism?

I sin bok Drömmen om Europa tecknar Fabian Göranson sin resa, med grundlig research.

Färden går tillsammans med Daniel Berg, doktor i ekonomisk historia, genom Danmark, Belgien och Frankrike, genom Italien och med båt till Grekland och norrut via Makedonien, Jugoslavien, Ungern, Tjeckien, Österrike och Polen.

Många av städerna var en gång huvudstäder i historiska imperier och flera av dem kämpar för att återuppta åtminstone något av den värdighet landets politiker tänker sig fanns. Och överallt strömmar av migranter, turister, resenärer och andra sökare efter hopp om frihet, en fast punkt och gemenskap.

LYSSNA
I podden Drömmen om Europa kan man lyssna till sex avsnitt om krisen i Europa, där Fabian Göranson samtalar med olika journalister med specialinriktning inför sin resa. Bland dem Tomas Lappalainen (Italien), Alexandra Pascalidou (Grekland), Alice Petrén (Frankrike) och Svante Weyler (Tyskland).

Fabian Göranson träffar författare, husockupanter, konstnärer, musiker, unga och äldre, påfallande många på fri och rörlig fot med en brokig bakgrundshistoria – många desillusionerade, inte så sällan har aktivismen blivit mer av en livsstil lättare att uppehålla än att lägga ned. Ändå strävar de på med sina autonoma och inspirerande perspektiv.

En av slutsatserna är att de små nöjena, som en cigarett eller en svängom i ett gathörn, inte är att förakta. Kommunikationen människor emellan är det som fortfarande kittar ihop människor på ett konkret sätt. Men mycket till hopp presenterar inte hans bok – och hade vi väntat oss det egentligen? Europa ter sig här inte så väldigt olikt som det sett ut det senaste millenniet; folkvandring pågår, nära de flotta maktbyggnationerna och kommersiella palatsen trängs fattiga under påvra omständigheter.

Sverige känns långt borta – men det är nog en känsla vi delar med alla delar av det europeiska projektet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan