Utrikes #11/2019

Tvingas äta löv för att överleva

En man i Aslam, Hajjah, håller i halas, som är en känd växt. Svälten i Jemen får människor att äta såväl kända som okända grödor rapporterar FN. Foto: Hani Mohammed/TT

Tusentals svältande i Jemen har inget annat att äta än löv från träden och vilda växter. Många människor tillagar dessa växter och äter dem till lunch och middag, medan de allra fattigaste äter dem råa. Enligt FN krävs det omkring tre miljarder dollar för att täcka de mest grundläggande behoven av mat i Jemen under det kommande året.

– 25 000 personer har redan en matbrist på nivå fem. Krisen är ett faktum. Det finns ingen värre nivå på skalan, säger han.

Krisen är ett faktum.
Mark Lowcock, humanitär chef för FN

Flera internationella parter är inblandade i kriget som eskalerade 2015. Bristen på mat är så stor i många områden som i Al-Hajjah, Al-Muhweet, Al-Hudaydah och Taiz att människor tvingas äta vinväxtarter, slideväxtarter och oleanderväxter.

Abdou Alhaj är 70 år och bor i Al-Muhweet. Han berättar att lokalbefolkningen nu äter växter som inte är vetenskapligt erkända – som i området går under namnen Al-Batha, Bent Al-Weshah och Zangabilet Al-Agouz. Många invånare i distrikten Aslam, Beni Saad, Al-Tahta, Zubaid, Al-Mokha och Mawza tillagar dessa växter och äter dem till lunch och middag, medan de allra fattigaste äter dem råa.

Enligt FN krävs det omkring tre miljarder dollar för att täcka de mest grundläggande behoven av mat i Jemen under det kommande året. Under februari ska en givarkonferens hållas där det ska läggas en plan för de humanitära insatserna.

Under tiden undersöks hur hälsan påverkas bland de människor som nu har börjat äta löv.

– Vi har studier där vi har tittat på dessa växters aromatiska och medicinska egenskaper, men vi har inte undersökt hur de fungerar som mat. Vad jag vet så innehåller dessa växter näringsrika ämnen, säger Wafaa Nasher, som arbetar på jordbruksdepartementet i Jemen.

Samtidigt förklarar hon att undernäringen, särskilt bland barn, kommer att öka när allt fler tvingas förlita sig enbart på växterna.

Landets vice jordbruksminister, Majeed Al-Mutawakel, säger att dessa växter inte erkänns som mat och därför har de flesta dietister ingen kunskap om dem.

– Det enda vi vet om dessa växter är att de även tidigare har använts i tider av hungersnöd, som under första halvan av nittonhundratalet.

Artikeln har tidigare publicerats av SciDev.Net.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Läsare av nyhetsbrev får 👇

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar