Litteratur #9/2019

Utmaningslekar in i döden

Författaren Mian Lodalen tillsammans med medförfattaren Maria Ahlsdotter som har arbetat inom barn- och ungdomspsykiatrin, och nu debuterar skönlitterärt med I döden för dig. Foto: Anna-Lena Ahlström

”El-Edward” demonstrerar med hjälp en grillkorv inför den församlade klassen hur farligt det är med elektricitet. Lukten fyller salen, sedan han stoppat elektroderna i den. Eleverna ska förhoppningsvis avskräckas från den senaste folksporten i området Smultronkullen, som går ut på att klättra upp i lyktstolpar. [BOK] I döden för dig Maria Ahlsdotter och Mian Lodalen Bonnier […]

”El-Edward” demonstrerar med hjälp en grillkorv inför den församlade klassen hur farligt det är med elektricitet. Lukten fyller salen, sedan han stoppat elektroderna i den. Eleverna ska förhoppningsvis avskräckas från den senaste folksporten i området Smultronkullen, som går ut på att klättra upp i lyktstolpar.

[BOK] I döden för dig
Maria Ahlsdotter och Mian Lodalen
Bonnier Carlsen, 2019

Smultronkullen är ett betonghusområde med hyresrätter. Här bor Nina och Onni, bägge går i samma skola och var för sig bär de olika problematik som de försöker tackla på skilda sätt.

Mian Lodalen, författare, frilansjournalist och krönikör har tillsammans med Maria Ahlsdotter, genusvetare och socionom skrivit boken I döden för dig. Det är en berättelse som på samma gång är en makaber historia, som den tar upp flera olika slags problemställningar. Här finns förutom vanliga ”unga” teman som mobbing, kärlek och vänskap, ämnen som – tyvärr – berör många i dag. Det handlar om allt från fattigdom, rasism, att ha en död förälder eller se en förälder bli utsatt för våld, att ha allvarliga självmordstankar eller en självskadeproblematik.

Nina och Onni är vänner, men måste vara noga med att aldrig ses tillsammans.

Nina och Onni är vänner, men måste vara noga med att aldrig ses tillsammans. För så länge den överviktige veganen Onni är den skolans mobbargäng ger sig på i första hand, slipper Nina undan.

Hemma sover Nina på balkongen om nätterna året runt. Samtidigt grubblar hon kring hur hon ska bli kvitt den destruktive styvpappan Janne. Hennes egen pappa, som var från Gambia, finns inte kvar. Genom ett hål i betongen på balkongen pratar hon med Onni om kvällarna. Mycket av deras samtal handlar om döden. Ett utstuderat makabert tvillingpar, läkarbarnen från villaområdet intill (som enligt Nina är ”jävla överklassungar”) blir intresserade när de får nys om Nina och Onnis dödsfantasier. Ett spel med utmaningslekar mellan de fyra tar sin början, vilket är rena mardrömmen för en förälder att läsa.

Ett spel med utmaningslekar mellan de fyra tar sin början, vilket är rena mardrömmen för en förälder att läsa.

Maria Ahlsdotter har arbetat inom barn- och ungdomspsykiatrin, och debuterar skönlitterärt med I döden för dig. Författarna har under arbetet med boken bland annat fått input från Nationellt Centrum för Suicidprevention. Längst bak i boken finns också ett telefonnummer till en hjälplinje för personer med självmordstankar, dit man kan ringa anonymt.

Allt mer ofta får man läsa rapporter om hur många unga som mår dåligt. I döden för dig känns därför som en väldigt angelägen bok. Författarna tycks ju veta vad de gör, och resultatet är en bok som skildrar unga personer utan att klappa dem överseende på huvudet. Det gör att Nina och Onni äger den här boken.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga