Litteratur #8/2019

Ockuperad barndom

I Niels Fredrik Dahls nya roman läser en författare sin bortgångna mors dagbok som hon förde som ung. Foto: Baard Henrikssen

Den norske författaren Niels Fredrik Dahls kallar sin berättelse för en roman, och det är ju en listig och absolut sann lösning med tanke på att även en starkt självbiografiskt präglad text innebär ett urval. Och här finns verkligen drag som sammanfaller med författarens liv vilket man blir intresserad av när man läser den mörka […]

Den norske författaren Niels Fredrik Dahls kallar sin berättelse för en roman, och det är ju en listig och absolut sann lösning med tanke på att även en starkt självbiografiskt präglad text innebär ett urval. Och här finns verkligen drag som sammanfaller med författarens liv vilket man blir intresserad av när man läser den mörka Mor om natten.

[BOK] Mor om natten
Niels Fredrik Dahl
Natur och kultur, 2019

En mor ger sin son författaren en dagbok hon förde som ung, med en tanke om att han kanske kan använda den i sitt skrivande. Han blir inte så glad men tar emot den för att det är enklast i stunden, sedan han var barn har han känt avstånd från sin mamma, kanske har det bland annat rötter i hennes ångest- och migränanfall som tagit stor plats i familjelivet. Som vuxen har han pliktskyldigt gjort besök med familjen vid jul och födelsedagar och hjälpt till med flyttar och annat praktiskt, och dagboken hamnar bortglömd i en skrivbordslåda.

Flera år senare, efter moderns död, dyker det tunna häftet upp igen. Texterna väcker minnen, förstås, men framför allt öppnar den upp sidor av den ångestfyllda och distanserade modern. Hon var också en flicka som växte upp under ett 1940-tal under naziockupation. Hemstaden Molde bombades till spillror och i vardagen ingick skräckfyllda flykter ned i skyddsrum.

En norrman har förstås kontexten klar för sig redan från början, för en svensk läsare kommer påminnelsen om ockupationen som en chock och ger plötsligt en extra dimension till familjens öden, och en ny ingång till vaga idéer om vad invånarna ställdes inför, och de privata konsekvenserna för var och en.

En norrman har förstås kontexten klar för sig redan från början, för en svensk läsare kommer påminnelsen om ockupationen som en chock och ger plötsligt en extra dimension till familjens öden.

Här finns också författarens egen kamp mot (eller ska man säga med) alkoholen som han skildrar med de många klassiska och äcklande detaljerna. Kärlekssveken, att ständigt vara någon annanstans – på väg till nästa möjlighet att dricka – och ljugandet i varje stund för att dölja att han egentligen inte är med, utan egentligen en människa i utanförskap.

Han är en människa som tidigt lärt sig att hålla tillbaka behoven av trygghet, tröst och kärlek. När den finns också för honom vet han knappast hur han ska kunna möta den.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga