Utrikes #6/2019

40-tal döda efter protester i Sudan

Demonstranter skyddar sig mot polisens tårgas under en regeringskritisk protest i Sudans huvudstad Khartoum den 13 januari i år. En stor andel av de som protesterar är kvinnor. Foto: TT

Protesterna i Sudan mot de höjda matpriserna fortsätter och missnöjet mot den sittande presidenten Omar al-Bashir växer. Samtidigt går polisen allt hårdare fram mot demonstranterna och ett 40-tal personer uppges ha dödats den senaste månaden. Många kvinnor har dömts till piskstraff för deltagande i protesterna.

De omfattande protesterna mot president Omar al-Bashir tog fart i december då regeringen fattade beslutet om att tredubbla landets brödpriser.

Sedan dess har människor regelbundet samlats på gatorna runt om i flera städer och kraven på al-Bashirs avgång har vuxit sig starkare. Polisen har slagit till hårt mot demonstrationerna för att kväva upproret och enligt människorättsorganisationer har ett fyrtiotal demonstranter dödats i sammandrabbningarna. Amnesty International meddelade redan i slutet av december att det finns trovärdiga rapporter med bevis på att polisen skjutit ihjäl minst 37 personer. Myndigheterna själva menar att siffran på antalet döda är överdriven och president Omar al-Bashir nekade till att det är polisen som ligger bakom dödandet.

En stor andel av de som protesterar är kvinnor och hundratals av dem har sedan demonstrationerna tog fart dömts till piskstraff efter att de uppmanat sina kamrater att fortsätta kampen, rapporterar den amerikanska nyhetsbyrån AFP.

Så sent som i söndags stoppades en större grupp människor från att gå ut och demonstrera under parollerna ”frihet, fred och rättvisa” i Sudans andra största stad, Omdurman, sedan polisen gått till attack med tårgas.

Även för ett år sedan bröt omfattande protester ut i Sudan. Även det efter en prishöjning på mat i det redan fattiga och sedan länge konfliktdrabbade landet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp