Analys #5/2019

Tusentals textilarbetare i strejk i Bangladesh

Textilarbetare deltar i en protest som hölls den 9 januari i Savar, i utkanten av huvudstaden Dhaka. Foto: TT

En textilarbetare har dödats och dussintals har skadats i de oroligheter som blossat upp i den bangladeshiska klädsektorn den senaste veckan. Under förra veckan använde polisen vattenkanoner, batonger och järnrör för att skingra de protesterande arbetarna som blockerade huvudvägar utanför Dhaka.

I Bangladesh huvudstad Dhaka gick på måndagsmorgonen tusentals textilarbetare ut från fabrikerna i spontana och vilda strejker för att ställa krav på bättre löner och arbetsvillkor. Protesterna gick då in på sin andra vecka. Under oroligheterna, som koncentrerats till de fabrikstäta områdena Savar och Ashulia utanför Dhaka, har en arbetare dödats och ett femtiotal skadats. Under senare delen av veckan har protesterna avtagit, men polisnärvaron är fortfarande hög i områdena.

De senaste veckornas strejker och protester i den bangladeshiska klädsektorn grundar sig i en, enligt arbetarna, orättvis lönesättning som presenterades av regeringen i december förra året. Lönesättningen, bestämd utifrån ett gradsystem beroende på år inom yrket, har gett stora skillnader i påslag. Löneökningarna för arbetare på grundnivå i yrket var mycket högre än för den som arbetat i sju eller åtta år. Medan lönen för en arbetare i ”sjunde graden” ökade från 5 300 taka till 8 000 taka fick arbetare i andra grader bara 500 taka i lönepåslag, vilket motsvarar cirka 53,50 svenska kronor.

Nu fruktar arbetarna i Savar och Ashulia repressalier efter den senaste tidens protester. Enligt Khairul Mamun Minto, en lokal ledare, har över 800 textilarbetare redan mist sina jobb. Fabriksägare i områdena har också satt upp listor och bilder på de avskedade vid fabriksgrindarna.

För att försöka lösa det nästan konstanta missnöjet inom den lågbetalda klädsektorn arbetar sedan ett par år tillbaka en trepartsgrupp bestående av representanter för regeringen, arbetsköparsidan och fackföreningarna med frågorna. Under den senaste dryga veckan har arbetare vägrat återgå till sina arbeten trots uppmaningar från fackens ledare.

– Vi har inget förtroende för dem längre, säger Montoo, klädarbetare i Ashulia till Daily Star Bangladesh.

Efter fabriksraset vid Rana Plaza 2013 förlorade vi många ledare. Och dessutom finns en hård press mot facken från både klädköpare och fabriksägare.
Amirul Haque Amin, ordförande i facket National Garments Workers Federation.

Amirul Haque Amin, ordförande i facket National Garments Workers Federation, NGWF, menar att fackföreningarna i sektorn har ett svagt ledarskap och att många är ickefungerande.

– Efter fabriksraset vid Rana Plaza 2013 förlorade vi många ledare. Och dessutom finns en hård press mot facken från både klädköpare och fabriksägare.

Han menar att både Internationella arbetsorganisationen, ILO, och regeringen arbetar för ”social dialog” och för att lösa spänningarna.

– Men jag tror fortfarande att fackföreningsarbete är bästa sättet att minska konflikterna, säger Amin till Daily Star.

En anledning till fackens svaga ställning och missnöjet bland arbetarna är att många fackföreningsledare fängslades efter de stora protesterna för en ny minimilön i sektorn år 2016.

När de så småningom släpptes tvingades många radikala ledare med förtroende hos arbetarna gå under jorden, medan andra efter sina frigivningar lierade sig med fabriksägarsidan.

Om fackföreningarna återvinner arbetarnas förtroende framöver eller om de med jämna mellanrum uppblossande spontana protesterna fortsätter återstår att se. Men med största sannolikhet är det i vilket fall som helst inte sista gången de bangladeshiska textilarbetarna lägger ned arbetet och går ut på gatorna för att protestera.

 

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan