Litteratur #4/2019

Foliehattens upprättelse

I Henrik Bromanders Högspänning hamnar gymnasieläraren Lotta i konflikt med elever, lärare och föräldrar. Foto: Bokförlaget Atlas

Henrik Bromander har vid sidan av sitt geniala serieberättande (Smålands mörker tillhör storverken), sakta gjort sig ett författarnamn i allt bredare kretsar. Han har släppt ett par novellsamlingar och en trilogi romaner som berör manlighet på olika sätt. [BOK] Högspänning Henrik Bromander Bokförlaget Atlas, 2019 Bara en kram från 2017 handlar om en kille i kulturvärlden […]

Henrik Bromander har vid sidan av sitt geniala serieberättande (Smålands mörker tillhör storverken), sakta gjort sig ett författarnamn i allt bredare kretsar. Han har släppt ett par novellsamlingar och en trilogi romaner som berör manlighet på olika sätt.

[BOK] Högspänning
Henrik Bromander
Bokförlaget Atlas, 2019

Bara en kram från 2017 handlar om en kille i kulturvärlden som balanserar rollen av en schysst kille med ett kvinnoumgänge som ligger långt över gränsen. Boken landade precis i den tidiga #MeToo-debatten och blev ett slags genombrott.

I den nya Högspänning är det gymnasieläraren Lotta som för pennan i en slags uppsats om nedstigningen från en stadig tillvaro tillsammans med utmanande elever. Där finns också ett kollegium som hon knappt respekterar, två katter med skilda temperament och en son som flytt hemmet för att få ägna sig åt e-sport och slippa höra mammas tjat.

Nogsamt redogör huvudpersonen för de mindre roliga relationerna – som en alkoholiserad mor, den före detta maken med sin pigga nya fru (den före detta älskarinnan) och en gammal väninna som hon egentligen inte har något gemensamt med.

På jobbet försöker hon de senaste åren försökt gå lite under radarn – eller snarare ständigt undvika de ständigt nya kvastar som ska sopa på nya effektiva sätt. Och just i slutet av sin allt mer skavande yrkesbana hamnar hon i akut konflikt med elever, föräldrar och kollegor.

Problemen eskalerar till något helt ogreppbart och Lotta förvandlas snabbt trots sina verkligt seriösa försök att hantera situationen till ett ynkligt offer, en sjuk rättshaverist respekterad av ingen.

Problemen eskalerar till något helt ogreppbart och Lotta förvandlas snabbt trots sina verkligt seriösa försök att hantera situationen till ett ynkligt offer, en sjuk rättshaverist respekterad av ingen.

Henrik Bromander gestaltar i sin roman hur en människa som har till synes bra kontroll över tillvaron kan brytas ned på ofattbart kort tid. Huvudpersonen är inte längre en medborgare bland andra. Människor glor, skrattar och ryser när de ser hennes trasiga uppenbarelse – till och med älsklingskatten biter ifrån när hon vill ha tröst.

När väninnan kommer på besök ser Lotta sin tillvaro genom hennes ögon och det är ingen vacker syn: skitig och uppgiven med foliehatt på, om man så säger.

Till slut har hon bara sig själv att lita på, och söker sig till sammanhang där hon inte är ensam om utanförskapet. Och hon gör sig beredd att ta till vapen.

Bromanders roman synliggör inte bara den medelålders kvinnan och hennes kulturtantssystrar. Den målar också ett respektfullt porträtt av en person som går sönder när hon blir trampad på men som egentligen har samma mänskliga kompetens kvar inuti.

Det handlar om hur normer och sociala sammanhang kan bryta ned men också bekämpas – och hur självrespekten kan växa ur motstånd.

Högspänning är en andlös sträckläsarbok som man inte lägger ifrån sig i första taget.

Högspänning är en andlös sträckläsarbok som man inte lägger ifrån sig i första taget. När den är slut är det svårt att lämna Lotta och hennes representation av vår tids så nödvändiga sprickor. Det är ju där ljuset kommer in, som det står i visan.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar