I onsdags meddelade Malta att de släpper i land de 49 flyktingar som i veckor befunnit sig på två räddningsfartyg på Medelhavet. Detta efter att åtta EU-länder gått med på att ta emot dem.
Situationen för de flyktingar som sedan december befunnit sig ombord på två räddningsfartyg ute på Medelhavet har beskrivits som fruktansvärd med brist på både mat, vatten och mediciner. Något som skapat stor debatt inom EU då inga länder låtit dem kliva i land. Under onsdagen nåddes dock en uppgörelse med åtta länder som nu kommer att ta emot flyktingarna som den 22 och 29 december plockades upp av två frivilliga räddningsfartyg utanför Libyens kust.
Båtflyktingarna kommer nu att tas emot av Tyskland, Frankrike, Portugal, Irland, Rumänien, Luxemburg, Nederländerna och Italien, meddelade Maltas premiärminister Joseph Muscat vid en pressträff under onsdagseftermiddagen.
Samtidigt innefattar uppgörelsen också de 249 migranter som redan befinner sig på Malta sedan en tid tillbaka. 80 av dessa har blivit lovade att stanna på Malta, omkring hälften kommer att föras till andra EU-länder medan flera stycken också kommer att tvingas tillbaka till sina hemländer.
Situationen på Medelhavet är fortfarande mycket svår för de personer som flyr och debatten om EU:s åtstramade asylpolitik är infekterad. Varje år dör tusentals personer när de i fallfärdiga båtar försöker ta sig till Europa undan krig, fattigdom och tortyr.
Länder som Italien och Malta har flera gånger nekat räddningsbåtar med flyktingar att lägga till i hamn, något som mötts av hård kritik från människorättsorganisationer världen över.