Från och med nyårsdagen behöver du med sjukt barn inte längre anmäla till Försäkringskassan att du stannar hemma från jobbet. Myndigheten planerar att använda den frilagda tiden till ökade kontroller innan pengar betalas ut, något som Svenskt Näringsliv efterfrågat.
När det nya året inträdde förde det med sig nya regler för vård av sjukt barn, vab. Från och med den 1 januari behöver inte längre en förälder med sjukt barn anmäla till Försäkringskassan att den stannar hemma från jobbet.
Anmälningsplikten har egentligen inte fyllt något syfte.
Alexandra Wallin, avdelningsdirektör på Försäkringskassan till TT
I stället räcker det med att inom 90 dagar, från och med första vab-dagen, ansöka om sin berättigade ersättning.
– Det blir enklare för föräldrarna och det blir lite enklare administrativt, anmälningsplikten har egentligen inte fyllt något syfte, säger Alexandra Wallin, avdelningsdirektör på Försäkringskassan till TT.
Den tid som hittills gått åt till att administrera anmälningarna ska i stället användas på utökade kontroller av de vabbande föräldrarna. Därtill läggs ytterligare resurser. Målet är att hinna kontrollera innan Försäkringskassan är tvungna att betala ut pengarna.
– Då kan man stoppa så att det inte går ut felaktiga pengar, eller rätta till om det är fel i omfattning, säger Alexandra Wallin till nyhetsbyrån.
Den intensifierade granskningen är en del av en större inriktning på kontroll av de som söker ersättning från Försäkringskassan som är planerat för i år och nästa år. Ökad kontroll var ett av de krav som ställts av Svenskt Näringsliv när lagförslaget var ute på remiss. En del kontroller ska specifikt inrikta sig på utpekade riskområden för fusk.
– Sedan har vi utökat antalet handläggare som jobbar med en viss typ av kontroller i särskilda urval där det finns hög risk för fel i vab, säger Alexandra Wallin till TT.