Inrikes #99/2018

Var femte dödsolycka i arbetet sker på byggen

Facket lyfter fram att det skett 3 000 allvarliga olyckor på byggarbetsplatser i Sverige i år, varav tio med dödlig utgång. Foto: Johan Nilsson/TT

Var femte som dör på jobbet är byggnadsarbetare. Det visar nya siffror från Arbetsmiljöverket. Vanligast är kläm- och fallolyckor. Nu storsatsar Byggnads för att få till en förändring.

– Det här är en ständig katastrof som aldrig tycks ta slut, det säger Ulf Kvarnström som är arbetsmiljöansvarig på Byggnads till Arbetaren.

Tio byggnadsarbetare har omkommit runt om i Sverige under 2018. De flesta i kläm- eller fallolyckor. Detta trots fackets nollvision och till nästa år ska Byggnads därför storsatsa för att minimera antalet olyckor.

– Vi har redan börjat med utbildningsarbetet och kommer att genomföra betydligt fler kontroller runt om på arbetsplatser 2019, säger Ulf Kvarnström.

Förhoppningen är att det ska ge resultat i säkerhetstänket bland arbetsköparna när det vet att de kan komma att kontrolleras mer ofta.

– Att tio personer dör är tio för mycket. Det är helt galet. Men man ska heller inte glömma att vi bara i år haft omkring 3 000 allvarliga skador ute på byggarbetsplatserna. Skador som ofta kan få fruktansvärda konsekvenser, säger Ulf Kvarnström.

Byggnads menar att det är deras uppdrag som facklig organisation att driva på frågan om en säkrare arbetsmiljö men att det sedan är byggföretagens ansvar att arbetet utförs på ett säkert sätt.

– Arbetsgivarna kan inte längre se mellan fingrarna med bristande säkerhet och frånvaro av till exempel nedfallsskydd och infästningar av byggnadsställningar. Nästa år vill vi inte se att en enda byggnadsarbetare behöver sätta livet till, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga