Inrikes #99/2018

Bombattrapp bara ett av flera hot

Polisen spärrade av ett stort område när en misstänkt bomb hittades utanför Nationella sekretariatet för genusforskning Foto: Björn Larson Rosvall/TT

Det var ingen bomb som hittades utanför Nationella sekretariatet för genusforskning i Göteborg utan en attrapp. Samtidigt har nya uppgifter framkommit om att personalen på sekretariatet mottagit stora mängder hot och hat den senaste tiden.

Som Arbetaren tidigare rapporterat hittades en misstänkt bomb utanför Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet i tisdags morse. Området spärrades av och polisens bombgrupp kallades till platsen.

Nu är analysen av det misstänkt farliga föremålet klar och det visade sig vara en attrapp. Fortfarande pågår dock arbetet med att säkra DNA från platsen och ingen misstänkt för hotet har än så länge gripits.

På Göteborgs universitet har man konstaterat att en mängd hatfulla mejl har skickats till forskarna och övrig personal på sekretariatet för genusforskning.

– Fram till nu har vi inte haft vetskapen om det här. Det har varit sådana mängder att det blivit vardag för de anställda och de har därför inte hunnit ta tag i det, säger Jörgen Svensson som är säkerhetschef på universitetet.

Han förklarar samtidigt att säkerhetsavdelningen ser allvarligt på hat och hoten som kommit in, samt att den ska se över sina rutiner.

– Personalen är naturligtvis tagna av det som hänt och mår dåligt. Vi måste genast se till att hitta ett bättre system som gör att de bara kan skickade vidare mejlen de får så gör vi bedömningarna av vad som är hotfullt, det ska de inte behöva göra själva.

Genusforskning har varit hett omdebatterat den senaste veckan. Inte minst med tanke på det namnupprop som startades av Sveriges genusforskarförbund och som lämnades över till riksdagen i måndags med anledning av den planerade nedläggningen av Jämställdhetsmyndigheten.

Bland konservativa och högerextrema grupper har genusforskning länge varit kontroversiellt.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga