Inrikes #98/2018

Hård kritik mot lagligt tiggeriförbud

Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, efter att Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att kommunen kan införa ett tiggeriförbud i förebyggande syfte. Foto: Andreas Hillergren/TT

Högsta förvaltningsdomstolens beslut att ge Vellinge kommun rätt att införa tiggeriförbud har skapat starka reaktioner. Domen innebär att kommuner kan klassa tiggeri som en ordningsstörning och införa lokala förbud i förebyggande syfte. Amnesty uttrycker stor oro för människorna som kan komma att drabbas av framtida förbud.

Människorättsorganisationer som Amnesty rasar och kallar beslutet förbluffande och djupt beklagligt. Samtidigt applåderas Högsta förvaltningsdomstolens fastställande från andra håll.

Sveriges rikaste kommun, moderatstyrda Danderyd med flest antal höginkomsttagare i landet, har redan aviserat att de också vill pröva rätten till att förbjuda tiggare på vissa platser. Även Staffanstorp, Landskrona, Bromölla och Kungsbacka har välkomnat beskedet som fastställdes under måndagen.

Skånska Vellinge har länge kämpat för ett förbud men fått nej av både länsstyrelsen, förvaltningsrätten och kammarrätten. Ärendet togs då vidare till Högsta förvaltningsdomstolen som anser att det är kommunerna själva som är bäst lämpade att upprätthålla ordningen och definiera vad som är en ordningsstörning.

– Nu kan varje kommun införa det här, sade en glad Carina Wutzler, moderat och kommunstyrelsens ordförande i skånska Vellinge i ett uttalande under måndagseftermiddagen.

Klimatet har hårdnat de senaste åren och de här människorna får redan utstå väldigt mycket hat och hot.
Johanna Westeson, sakkunnig diskriminering på Amnesty

Men på Amnesty är man orolig. Både för den kommande utvecklingen och för dem som förbudet drabbar.

– Det här stigmatiserar en hel grupp som redan är så bespottade. Klimatet har hårdnat de senaste åren och de här människorna får redan utstå väldigt mycket hat och hot. Jag ser det som en kriminalisering av fattigdom, säger Johanna Westeson som är Amnestys sakkunnige i diskrimineringsfrågor till Arbetaren.

Samtidigt menar Amnesty att förbudet i Vellinge inte per automatik innebär ett allmänt tiggeriförbud i hela Sverige. De uppmanar därför människor att organisera sig lokalt för att påverka politikerna runt om i landets kommuner.

– Alla andra kommuner har nu en möjlighet att visa var de står i förhållande till de mänskliga rättigheterna och de mest utsatta. Är de för eller mot en kriminalisering av fattigdom, säger Johanna Westeson.

Förbudet i Vellinge gäller inte på alla platser i kommunen. Men för ortens än så länge enda tiggare blir det nu olagligt att sitta utanför den lokala ICA-butiken och be om pengar, skriver Expressen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga