Inrikes #92/2018

Sverige fortsätter sälja vapen till Saudiarabien

Bild från när en hjälporganisation delar ut mat i Sanaa, Jemen. Situationen i landet beskrivs av bland annat FN som en världens största humanitära kriser. Foto: Hani Mohammed/TT

Tyskland, Danmark och Finland har stoppat sin försäljning av vapen till Saudiarabien med anledning av diktaturens krig i Jemen. Men den svenska exporten av krigsmateriel till landet fortsätter vilket är något som möts av hård kritik.

Förra veckan beslutade både Finland och Danmark att stoppa sin vapenexport till Saudiarabien. Tyskland har redan tagit ett sådant beslut med anledning av det blodiga kriget i Jemen där de Saudiledda styrkorna spelar en avgörande roll.

Omkring 10 000 civila har dödats sedan 2015 i Jemen. Fler än 85 000 barn yngre än fem år har dött i svält och andra sjukdomar sedan kriget trappades upp för tre år sedan. Då påbörjade Saudiarabien sin blockad av viktiga hamnstäder i landet.

Den svenska regeringen kan och bör göra en politisk markering precis som man har gjort i flera andra länder.
Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds

Situationen i Jemen beskrivs av bland annat FN som en världens största humanitära kriser. Trots detta fortsätter alltså den svenska exporten av krigsmateriel till Saudiarabien. Det gäller så kallade följdleveranser till gamla köp. Något som innebär reservdelar och support av bland annat bomber, torpeder och andra anordningar och laddningar med sprängverkan, enligt Inspektionen för strategiska produkter, ISP.

– Det är väldigt sorgligt och beklagligt. Den svenska regeringen kan och bör göra en politisk markering precis som man har gjort i flera andra länder, säger Agnes Hellström som är ordförande  för Svenska freds- och skiljedomsföreningen, Svenska Freds, till Arbetaren.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström uttalade sig i frågan i fredags och skrev då på Facebook att ”Sveriges krigsmaterielexport till Saudiarabien har under senare tid varit mycket begränsad”.

Men Svenska Freds vill se ett totalstopp, även för de följdleveranser som nu alltså skickas till Saudiarabien. Organisationen ställer samma krav på den export som beviljats till Förenade Arabemiraten, ett land som också deltar i det blodiga kriget i Jemen.

– I mina ögon är det helt oförenligt att säga sig föra en feministisk utrikespolitik och samtidigt acceptera export av krigsmateriel till länder som är aktiva parter i detta fruktansvärda krig, säger Agnes Hellström.

Den svenska tillståndsmyndigheten för vapenexport ISP säger i ett uttalande till Dagens Nyheter att det övergripande ansvaret i frågan ligger hos regeringen. Där har Miljöpartiet tidigare öppnat för att stoppa även följdleveranserna till Saudiarabien utan att något hänt.

Än så länge är det bara Vänsterpartiet av samtliga riksdagspartier som helt vill stoppa svensk vapenexport till diktaturer.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga