Utrikes #90/2018

Brasilien utvisar 8 000 läkare vid årskiftet

Nu avbryts satsningen med kubanska doktorer i Brasilien. Bilden är från 2013 när projektet sjösattes och doktorer från Kuba fortbildades i sjukvårdssystemet och portugisiska på universitetet i Brasilia. Foto: Eraldo Peres/TT

Miljontals fattiga brasilianare väntas stå utan vård när Jair Bolsonaro tillträder som president vid årsskiftet. Anledningen är att den högernationalistiska presidenten beslutat sig för att sparka ut 8 000 kubanska läkare ur landet.

Valet av Jair Bolsonaro chockade en hel omvärld tidigare i höstas. Den kontroversiella och högernationalistiska före detta militären fick 56 procent av rösterna.

Han gick till val på att bland annat kraftigt exploatera Amazonas regnskogar. Han har även förespråkat tortyr och hyllat den brutala militärdiktatur som styrde Brasilien med järnhand mellan 1964 och 1985.

Många fruktar nu att landets urfolk, afro-ättlingar och hbtq-personer kommer att drabbas hårt av hans kommande politik.

I veckan kom beskedet att Jair Bolsonaro planerar att genomföra snabba förändringar. Det handlar bland annat om att kasta ut alla de 8 000 kubanska läkare som främst arbetar på den fattiga landsbygden i Amazonas och de nordöstra delarna av Brasilien. Det kan ske om en dryg månad.

Jair Bolsonaro vill nämligen inte fortsätta med läkaravtalet med Kuba så länge det ger den kommunistiska regimen  pengar till statskassan. Därmed bryts avtalet som länge funnits mellan Kuba och den brasilianska staten. Beslutet väntas drabba miljontals fattiga brasilianare som blir utan läkarvård. Många av landets egna läkare vill nämligen inte tjänstgöra på landsbygden.

Redan i dag är ohälsotalen betydligt högre bland landets hårt drabbade urfolk. Bland annat är spädbarnsdödligheten 20 gånger högre än hos andra brasilianare.

Dagens Nyheter skriver att tillgången till läkare bland urfolk kommer minska med 80 procent.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan