Litteratur #88/2018

Emma utan ände

Elise Karlsson berättar om samtidskvinnans gränslösa krav på sig själv, i Gränsen. Foto: Margareta B Sandebäck

[BOK] Gränsen Elise Karlsson Natur och kultur, 2018 Medan rösterna på radion berättar om drunknade människor längs stränderna, genomgår Emma rehabilitering efter sin sjukdom. I Gränsen speglas samtiden med en dos satir, och här och var frammanar författaren smått dystopiska tongångar. Det bör påpekas att jag inte läst Linjen (2015) av Elise Karlsson, författare, litteraturkritiker och […]

[BOK] Gränsen
Elise Karlsson
Natur och kultur, 2018

Medan rösterna på radion berättar om drunknade människor längs stränderna, genomgår Emma rehabilitering efter sin sjukdom. I Gränsen speglas samtiden med en dos satir, och här och var frammanar författaren smått dystopiska tongångar.

Det bör påpekas att jag inte läst Linjen (2015) av Elise Karlsson, författare, litteraturkritiker och redaktör, men Gränsen går som den fristående fortsättningen på denna att läsa för sig själv.

Emma har blivit lägsta nivåns mellanchef på ett företag som ger ut självhjälpsböcker. Under en konferensresa upptäcker hon att hon blivit sjuk, och inte långt därefter ska hon rehabiliteras. På samma gång sakligt som med en viss distans skildras Emmas tillvaro. Hon ska bli bäst på rehabilitering, hon börjar på yoga och inleder en “öppen” relation med yogainstruktören Jonas, som hon så småningom flyttar ihop med.

Yoga och nyttig mat, Emma går helt in för hälsan. Men också för relationer, trots att hon känslomässigt är lika avstängd för sig själv som för Jonas. Fast det verkar vara ett allmäntillstånd, även när Emma allt mer börjar engagera sig politiskt. På prosa berättar Karlsson för oss om skjutningar, och rapporteringarna av människor som dör när de flyr över havet varvas med parmiddagar. Vad Emmas nyvaknande politiska intresse rymmer är dock lite oklart.

Företaget får även genom ett nytt program in en ny slags arbetare, “interns”. Internprogrammet är dock ingen garanti fortsatt jobb, utan det är oklart huruvida de kommer att få stanna kvar i företaget eller ej. En av dessa interns är Kamil, Emmas nye kollega som hon inleder ytterligare en relation med. Kamil verkar visserligen passa bättre ihop med Emma än vad Jonas gör, men hotas att slängas ut ur företaget, och ur landet.

Kamils situation påhejas skadeglatt av Ann, den tredje personen Emma har ett förhållande med. I Ann fångas även ett ytterst tveksamt, men samtida kvinnoideal. Man får komma ihåg att hålla den satiriska tonen i bakhuvudet och inte försöka förstå vad Emma ser i Ann, kvinnan som dyrkar männen: ”De som bränner. De som skjuter. De som liksom hon smälter in i frostlandskapet, som säger sig höra hemma i kylan. Det är inget ovanligt och männen älskar henne”.

Karlsson tycks rentav ha förebådat senaste tidens debatt om ”huskvinnan”, men det är bara ett av många exempel på hur författaren införlivat fenomen från samtiden. Det är sällan svårt att förstå vad Karlsson syftar på, och genom romanen skymtar händelser, ofta men inte nödvändigtvis närliggande i tiden.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga