Utrikes #82/2018

Fack fördömer hot om dödsstraff efter strejk

Officiell nytagen bild av Irans president Hassan Rouhani. Globala fack fördömer nu landets hot om dödsstraff för genomförd strejk. Foto: Pressbild från Irans presidentämbete via TT

Den internationella transportfederationen, ITF, fördömer behandlingen av de arresterade strejkande lastbilschaufförerna i Iran. De vädjar nu till FN att ingripa innan de dödsstraff som en iransk domstol har begärt att få utdöma blir verklighet.

Sedan i slutet av förra månaden har Iranska lastbilschaufförer genomfört protestaktioner över hela landet mot sjunkande löner och höjda bränslepriser. Deras kamp har fått stöd av transportfack över hela världen.

För två veckor sedan begärde en iransk provinsiell domstol möjligheten att få utdöma dödstraff för 17 av de över 200 chaufförer som arresterats.

Dödstraff för att strejka är det allra allvarligaste brottet mot arbetares rättigheter.
Stephen Cotton, generalsekreterare Internationella Transportfederationen

Utveckligen har fått den Internationella Transportfederationen, ITF, att reagera kraftfullt. I ett uttalande säger sig federationen tala för alla sina medlemsorganisationer i sitt fördömande.

Dödstraff för att strejka är det allra allvarligaste brottet mot arbetares rättigheter. Det är inhumant och otänkbart, säger ITF:s generalsekreterare Stephen Cotton i uttalandet.

Nu vänder sig ITF till FN-organet Internationella arbetsorganisationen med en begäran om att FN måste ingripa.

Protesterna som bland annat innefattat en strejk har nu pågått i en månad, men blev redan i början av månaden hårdhänt bemött av myndigheterna.

I samband med gripandet av över 200 lastbilschaufförer uttalade Irans riksåklagare Mohammad Jafar Montazeri att de gripna bör behandlas hårt, rapporterar flera oppositionella nyhetskällor.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga