Inrikes #80/2018

Stefan Löfven villig att försämra arbetsrätten

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) säger sig vara villig att kompromissa med L och C om arbetsrätten. Foto: Claudio Bresciani/TT

Stefan Löfven sträcker ut en hand till C och L att regeringsbilda. Lockbetet är en kompromiss som försämrar anställningstryggheten. LO uppmanar statsministern att inte ”vika ned sig”, men tänker inte dra tillbaka sitt stöd till S.

Turen har åter kommit till Stefan Löfven att försöka bilda regering och han vill ha med Centerpartiet och Liberalerna. I en intervju med TT lockar statsministern med att han kan tänka sig att kompromissa med arbetsrätten för att få med sig partierna.

– Jag vill peka på ett område där det traditionellt ser ut som att här står två oförenliga politiska uppfattningar mot varandra. Jag säger att det går att förena, säger Stefan Löfven till TT.

Både Centern och Liberalerna vill bland annat utöka undantagen i Lagen om anställningsskydd, LAS, och göra det lättare att säga upp anställda. L har föreslagit att företag med upp till 49 anställda ska kunna undanta fem personer från turordningslistan. C går ännu längre och kräver turordningslistans avskaffande för företag med upp till 50 anställda.

Fram till i dag har Socialdemokraterna sagt blankt nej till C och L:s förslag och istället sagt sig vilja stärka LAS, bland annat genom att avskaffa anställningsformen “allmän visstid”. Men nu säger statsministern sig vara villig att kompromissa.

– Det finns goda möjligheter att både tillgodose det svenska näringslivets behov av flexibilitet att hantera upp- och nedgångar, med det behov den enskilda löntagaren har att känna trygghet på arbetsmarknaden, säger Stefan Löfven till Dagens industri.

I en debattartikel i Aftonbladet uppmanar LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som själv sitter sitter i S:s verkställande utskott, Stefan Löfven att inte ”vika ned sig”.

”Det finns ingen anledning att göra det lättare att sparka vanliga anställda. Om sådana förslag blev verklighet skulle det framför allt drabba anställda som arbetsgivaren av något skäl anser vara besvärliga eller mindre lönsamma”, skriver han.

Förutom undantagen i LAS nämner Karl-Petter Thorwaldsson också Centerpartiets förslag att sänka lägstalönerna.

”Under valrörelsen har vi hört politiker prata om att gå in och lagstifta om lägre löner, för att få in unga och nyanlända i arbete. Det menar vi är helt fel väg att gå”, fortsätter Karl-Petter Thorwaldsson.

Något indraget stöd nämns dock inte i artikeln. Däremot påpekar LO-ordföranden att det inte heller är “LO:s uppgift att bilda regering”.

“Från LO har vi hela tiden varit tydliga med att det är upp till Stefan Löfven att bestämma vem han vill samarbeta med i en eventuell regering”.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga