Scen #80/2018

En offerkoftas försvarstal

Carl Magnus Dellow, Anders Ber och Lina Englund i Fordringsägare. Sthlm Portrait Factory

[SCEN] Fordringsägare Regi: Johan Wahlström Teater Galeasen i Stockholm Teater Galeasens version av August Strindbergs Fordringsägare blir en närmast stiliserad uppsättning. Här finns två starka kort: textens skönhet och Lina Englund. Pjäsen, som Strindberg skrev under en svår skilsmässoperiod i slutet av 1880-talet, är ett gnälligt sorgespel från en martyr som skyller allt ont på kvinnan. […]

[SCEN] Fordringsägare
Regi: Johan Wahlström
Teater Galeasen i Stockholm

Teater Galeasens version av August Strindbergs Fordringsägare blir en närmast stiliserad uppsättning. Här finns två starka kort: textens skönhet och Lina Englund.

Pjäsen, som Strindberg skrev under en svår skilsmässoperiod i slutet av 1880-talet, är ett gnälligt sorgespel från en martyr som skyller allt ont på kvinnan.

Jag läser den onde Gustaf som elaka röster i maken Adolfs huvud. Teoretiskt sett önskar Adolf nog se hustrun Tekla som en jämlike, i praktiken plågas han av att hon ser sitt självförverkligande som viktigast när det kommer till konflikt. Hans benägenhet att utfärda förbud och order ökar under tilltagande sinnesförvirring.

Skamlöst självcentrerat frossar han i hustruns svek medan han själv gett allt, och förlorat sin förmåga att skapa på kuppen.

Strindbergs alter ego blir (i hans huvud) utsatt för ett djävulskt dubbelspel.

Den hyfsat unge Adolf är en hopplös roll, han är en självbiografisk offerkofta som inte vill ta ansvar. Strindbergs alter ego blir (i hans huvud) utsatt för ett djävulskt dubbelspel, av kvinnans egenkärlek och styrka, av hennes förra man som tar till vilka skamgrepp som helst för att få henne att bedra, en inte helt logisk konstruktion.

Här spelas pjäsen mer som upplästa dialoger mer än gestaltad i en stiliserad tidlös miljö, vilket inte är en nackdel – då kan man fokusera på författarens fantastiska ordkonst, det är ändå det som griper. Som dramaturgiskt bygge är den snarast banal, och inte mindre med det extra tillskruvade slut som regissören Johan Wahlström lagt på.

Undantag: när Lina Englund störtar in i rollen som Tekla, emanciperad, lustfylld, utan att vara den omhändertagande hustrun som hade kunnat lindra makens själsplågor, lyfter föreställningen för en stund. Sen blir det det gamla vanliga tröskverket de flesta av oss känner igen från egna eller vänners liv. Med monolog, snarare än dialog.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga