Utrikes #76/2018

Ikea anmält för antifacklig verksamhet

Bild från invigningen av Ikeavaruhuset 2007 i South Jordan, Utah i USA. Foto: Douglas C. Pizac/TT

Möbeljätten Ikea anmäls nu av den globala fackföreningen Uni. Anledningen är att företaget ska ha agerat antifackligt i lång rad länder. Enligt facket ska bland annat Ikea-chefer i USA, Irland och Portugal hotat fackligt anslutna anställda.

Det är tidningen Arbetet som i veckan rapporterar om hur Ikea brutit mor de regler som OECD har satt upp för multinationella företag. Anmälan rör bland annat smutskastning och motarbetande av fackliga företrädare i länder som USA, Irland och Portugal.

Arbetaren har flera gånger tidigare rapporterat om den fackliga kritik som riktats mot Ikea genom åren. Nu har Uni, ett globalt fack med över 20 miljoner medlemmar i 150 länder, anmält möbeljätten till OECD.

Uni menar att Ikea trots flera påtryckningar inte åtgärdat sitt antifackliga beteende.

– Ikea vet vad det innebär att ha sunda relationer på arbetsmarknaden. Trots det följer företaget inte spelreglerna som gäller för internationella företag, säger Unis generalsekreterare Christy Hoffman i ett pressmeddelande.

Facket menar bland annat att företagsledningen gång på gång ignorerat kräkningar av de fackliga rättigheterna. Det ska ha skett på många av företagets varuhus runt om i världen. Bland annat ska högt uppsatta Ikea-chefer i USA, Irland och Portugal spridit en negativ bild av att vara med i facket, samt hotat fackligt anslutna anställda.

Företrädare för Ikea nekar i ett eget pressmeddelande till anklagelserna. Ikea skriver att alla anställda är fria att organisera sig i vilken fackförening de själva önskar. Företaget hävdar att det följer de regler som finns för facklig organisationsverksamhet överallt där Ikea är verksamt.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga