Inrikes #75/2018

Hamnförhandlingar fortsatt infekterade

"Nu står vi där vi stått tidigare. Arbetsgivaren vill helt enkelt inte att vi ska vara en fullvärdig motpart", säger Hamnarbetarförbundets styrelseledamot Erik Helgeson till Arbetaren. Björn Larsson Rosvall/TT

Onsdagens förhandlingar i den utdragna hamnstriden avslutades i oenighet. Hamnarbetarförbundet förslag om kollektivavtal avvisades från Sveriges Hamnar. Samtidigt skyller arbetsköparen på facket som de menar borde godtagit ett så kallat hängavtal.

Den blixtinkallade förhandlingen slutade i oenighet och ingenting är därmed förändrat i den sedan länge infekterade konflikten i Sveriges Hamnar.

Enligt Hamnarbetarförbundet inleddes samtalen med att parterna diskuterade specifika sakfrågor som exempelvis arbetsmiljöproblemen. Facket lade fram sitt förslag på kollektivavtal, som Arbetaren kunde rapportera om i onsdags, men det avvisades snabbt av Sveriges hamnar som menade att de inte ville teckna två centrala avtal med olika innehåll.

– Jag är inte överraskad och det tror jag egentligen inte att någon är. Nu står vi där vi stått tidigare. Arbetsgivaren vill helt enkelt inte att vi ska vara en fullvärdig motpart, säger Hamnarbetarförbundets styrelseledamot Erik Helgeson till Arbetaren.

Det blir väldigt tydligt hur arbetsgivaren försöker trolla och det så mycket spel och smutskastningskampanjer inblandade.
Erik Helgeson, styrelseledamot  i Hamnarbetarförbundet

Sveriges Hamnar skriver själva i ett pressmeddelande att de erbjudit ett hängavtal till det befintliga Hamn- och stuveriavtalet som tecknats med den konkurrerande fackföreningen Transportarbetareförbundet och att de därför inte kommer att teckna ett annat avtal med en annan facklig part.

Hamnarbetarförbundet har dock hela tiden varit tydliga med att de inte vill teckna ett hängavtal och erbjöd sig i stället teckna ett exakt likadant riksavtal som det arbetsköparen redan skrivit under med Transportarbetareförbundet. Något som också avvisades från Sveriges hamnar. Förhandlingen slutade därmed i oenighet och från Hamnarbetarförbundets sida är man besvikna.

– Det blir väldigt tydligt hur arbetsgivaren försöker trolla och det så mycket spel och smutskastningskampanjer inblandade. Nu får vi ta det här ut till avdelningarna och sedan ha förbundsmöten om hur vi ska gå vidare. Medlemmarna börjar ju känna att situationen är ohållbar, säger Erik Helgeson.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga