Bland svarta kostymer och blodiga rötter

Skeendena i riksdagen de senaste dagarna, från talmansvalet till bortröstandet av Stefan Löfven som statsminister, har präglats av politiskt schackrande på hög nivå. Samtidigt har även kommentarerna i sociala och traditionella medier mellan varven varit något utöver det vanliga. Arbetaren bjuder er med på en resa genom riksdagstilldragelserna i september 2018, i ord och skärmdumpar.

Satir
Vems är egentligen de blodiga rötterna? Och vilken roll har de fått?
Foto: Fredrik Sandberg/TT. Montage: Arbetaren

1. Andre vice talmannen

Efter att Miljöpartiet och Socialdemokraterna beslutat sig för att rösta på Vänsterpartiets kandidat Lotta Johnsson Fornarve till posten som andre vice talman fick hittillsvarande innehavaren Björn Söder (SD) se sig besegrad. Han tog det… så där.

”Björn, du ser ut att torska det här. Agera statsmannamässigt och värdigt nu, se till att framstå som en god förlorare.”

”Håll min sillamacka!”

2. Kampen om verkligheten

Moderaterna och Liberalerna drev exakt samma partilinje i valet av andre vice talman (nedlagd röst). Följden av M:s och L:s och de andra partiernas agerande blev att en SD:are förlorade medan en V:are vann.

– M-företrädarens kommentar till det skedda: ”S, V och MP har nu valt en KOMMUNIST!”

– L- företrädarens kommentar till det skedda: ”Vi röstade NEJ till Björn Söder!”

Frågor på det?

3. Kamerorna och (o)tryggheten

Riksdagsmoderater i vanliga fall: ”Fler övervakningskameror på offentliga platser NU! Det ökar tryggheten – utom för de som har orent mjöl i påsen.”

Riksdagsmoderater nu: ”Vi skulle ha röstat på SD-killen, men VÅGADE inte – det var ju KAMEROR överallt!”

4. Bloody roots

Valet av vice talman gjorde att SvD:s Ivar Arpi såg sig föranledd att fatta pennan – och leverera det knarkigaste skräckfilmssynopsiset ever:

Opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell kände sig manad att ta vid och bjöd på en fördjupning angående sovjetiska fångläger:

Weidmo Uvell har naturligtvis rätt beträffande fånglägrens vidrighet. Men utöver den något besynnerliga jämförelsen med just amerikaner som dött i krig (där den anförda siffran för övrigt är felaktig) finns två problem med bilderna hon valde att illustrera sitt inlägg med:

  • Den högra föreställer fångar från det nazistiska koncentrationslägret Ebensee i Österrike, och saknar helt anknytning till Sovjetunionen.
  • Bilden till vänstern är en skärmdump tagen ur en film om… Mupparna (Muppets Most Wanted, 2014).

Notera den lilla figuren i vagnen i mitten av Weidmo Uvells bild:

Men men… vi må ironisera över Rebecca Weidmo Uvells urskillningsförmåga. Men om vi stunnar oss för ett ögonblick och tar till oss av den verklighet hennes bilder berättar om… Ser till exempel den här killen i Gulag ut att må bra? Till att börja med är han ju helt GRÖN…

5. Trons krigare

Många har alltså de senaste dagarna känt sig kallade att ge sitt bidrag till debatten om den pågående fasen i svensk parlamentarisk politik. Denne man, som får avsluta vår lilla resumé i ord och bild, utnämndes till, och tjänstgjorde ett knappt år som, ledamot av Statens kulturråd under regeringen Reinfeldt 1. Han lade upp sitt inlägg några timmar innan Löfven röstades bort som statsminister i riksdagen. Hur långt hans erfarenheter av inbördeskrig sträcker sig får vi låta vara osagt.