Inrikes #69/2018

Nazist dömd till fängelse för grovt vapenbrott

Peter Holm är en framträdande figur inom Nordiska Motståndsrörelsen. Nu är han dömd till fängelse för grovt vapenbrott av Sundsvalls tingsrätt. Foto: Pontus Lundahl/TT

Den 48-årige aktivisten från Nordiska Motståndsrörelsen, Peter Holm, döms nu för grovt vapenbrott till fängelse i två år och sex månader. Det meddelade Sundsvalls tingsrätt i onsdags.

Fallet med nazisten Peter Holm från Nordiska motståndsrörelsen, NMR, fick stor uppmärksamhet för några veckor sedan. Det var då det framkom att polisen vid en husrannsakan, förutom flera vapen, även hittat en lista med personuppgifter till två journalister som de senaste åren bevakat frågor som rör den militanta nazistsekten.

Enligt Säpo har Peter Holm ofta hållit föredrag på NMR:s träffar, samt varit delaktig i rekryteringen av nya aktivister. I samband med husrannsakan fann polisen även ett väskliknande föremål som var ombyggt för att kunna dölja vapen samt patroner, hylsor och handtag till en handgranat.

Peter Holm åtalades för bland annat grovt vapenbrott, brott mot lagen om elektronisk kommunikation och förberedelse till mord. För det sistnämnda dömdes han dock inte, då Sundsvalls tingsrätt inte kunde belägga att det fanns tillräckligt underlag för att bevisa att han faktiskt skulle begå den typen av våldshandlingar.

Peter Holm själv förnekar brott och menar att han är skrotsamlare och att han därför kommit över de vapen som hittades i hans lägenhet.

Hans försvarare, advokat Mikael Westerlund, säger till SVT att de ännu inte tagit ställning till om de ska gå vidare med domen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga