Inrikes #68/2018

Sent aborterade foster ska inte återupplivas

"När kvinnan och samhället fattat beslut om aborten så är det bara kvinnan som kan återkalla den och kvinnan är gynekologens patient." Det fastslår gynekologen och styrelseledamoten av Svensk förening för obstetrik och gynekologi, Helena Kopp Kallner. Foto: Pontus Lundahl/TT

Sjukvården ska inte göra några försök till livsuppehållande åtgärder på sent aborterade foster. Det har föreningarna för barnmorskor, neonatalläkare, gynekologer och förlossningsläkare enats om.

Det var för ett år sedan som Socialstyrelsens rättsliga råd fastslog att en neonatalläkare på Mälarsjukhuset i Eskilstuna inte begått några fel när hon försökte att rädda ett foster som aborterades i vecka 22.

Nu har dock föreningarna för barnmorskor, neonatalläkare, gynekologer och förlossningsläkare enats om ett dokument där de fastslår att inga livsuppehållande åtgärder på sent aborterade foster bör göras.

– När kvinnan och samhället fattat beslut om aborten så är det bara kvinnan som kan återkalla den, säger Helena Kopp Kallner, gynekolog och styrelseledamot i svensk förening för obstetrik och gynekologi, till SVT.

I dokumentet från föreningarna står det bland annat att abort skall handläggas skyndsamt och att man aldrig skall tillkalla barnläkare om personalen behöver stöd.

– Abort och för tidig födsel är två helt separata processer som inte går att jämföra med varandra, säger Helena Kopp Kallner till SVT.

I Sverige krävs tillstånd från Socialstyrelsen för att genomgå abort efter den 18:e graviditetsveckan.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga