Inrikes #67/2018

Kvinna nedriden av polis efter Strike Back

Poliser till häst i centrala Stockholm lördagen den 25 augusti. Foto: Fredrik Persson/TT

Efter lördagens demonstration till försvar av strejkrätten blev en kvinna nedriden av en polishäst i centrala Stockholm. Händelsen är polisanmäld och kvinnan själv säger att hon hade änglavakt som inte skadades svårare. "Jag känner mig rasande över polisens agerande", säger hon.

Det var vid 15-tiden i lördags då ett hundratal personer från Strike Back-demonstrationen på Norra Bantorget bestämde sig för att tåga vidare för att ansluta till protesterna mot nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen som samtidigt manifesterade på Kungsholmen.

När några personer då försökte att bryta sig igenom avspärrningarna kom flera poliser ridande i full fart. Lisa Persson hann inte undan trampades ned och föll till marken under hästens hovar.

– Det som hände var fruktansvärt och chockerande och jag känner mig rasande över polisens agerande. Jag mår efter omständigheterna bra, kom undan med blåmärken och rivsår men vågar knappt tänka på hur illa det kunde ha gått. Jag måste haft änglavakt, skriver Lisa Persson på sin Facebooksida.

En sjukvårdare var snabbt på plats och kunde hjälpa Lisa som blödde från ena armen. I måndags fick hon sina skador dokumenterade på sjukhus och hon har också anmält händelsen.

Stockholmspolisens presstalesperson Lars Byström säger till tidningen Expressen att han beklagar händelsen men förklarar samtidigt.

– Ibland blir det stimmiga situationer, då tredje man kan komma i vägen för oss eller bråkmakare.

Det är inte första gången antifascister skadas i samband med att polisen sätter in hästar. Arbetaren kunde i slutet av augusti 2014 rapportera hur polisen i full galopp red in i en folksamling på omkring 400 personer som samlats i skånska Limhamn för att protestera mot nazistiska Svenskarnas Parti. Ett flertal personer skadades då och sex personer fördes till sjukhus. Bilderna från hur polisen den gången helt oprovocerat gick till attack med sina hästar väckte stor uppmärksamhet och ilska.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga