Utrikes #66/2018

Aborträttskamp vinner mark i Latinamerika

Firande i Buenos Aires i juni när Argentinas underhus godkände ett nytt aborträttsförslag, ett lagförslag som sedan föll i senaten. Foto: Jorge Saenz/TT

Medlemmarna i Argentinas kongress röstade nyligen nej till ett förslag om att legalisera abort. Men trots bakslaget har den rörelse som kräver rätten till abort fortsatt att växa i många av Latinamerikas länder.

Lagförslaget om att tillåta abort fram till och med den 14:e graviditetsveckan godkändes av Argentinas underhus, men röstades sedan med knapp marginal ned i den argentinska senaten. Samtidigt ledde frågan till en stor social mobilisering på landets gator där mängder av aborträttsförespråkare samlades.

Enligt Guttmacher Institute som arbetar för kvinnors reproduktiva rättigheter, genomfördes närmare 6,5 miljoner aborter årligen i Latinamerika och Karibien mellan 2010 och 2014.

Jag är säker på att kampen kommer att bära frukt i flera länder.
Mabel Bianoc, ordförande för FEIM

Mabel Bianco, som är ordförande för kvinnoorganisationen FEIM, menar att de argentinska politikerna blev de stora förlorarna i omröstningen. Detta eftersom så många medborgare tog ställning för ”den gröna vågen”, som fått sitt namn av de gröna halsdukar som aborträttsförespråkarna använder som sin symbol.

– Även om den gröna vågens påverkan blivit större om lagen hade antagits så kommer dess effekter att kännas av i andra länder och bidra till att lagar drivs igenom. Jag är säker på att kampen kommer att bära frukt i flera länder, säger Mabel Bianco.

I Argentina tillåts endast abort i samband med våldtäkt eller när kvinnans hälsa eller liv står på spel. I andra fall riskerar en kvinna upp till fyra års fängelse om hon genomgår en abort.

De flesta länder i Latinamerika har strikta lagar kring abort, som endast är tillåten i Kuba, Franska Guyana, Guyana, Uruguay och i Mexico City. Mabel Bianco menar att de hårda reglerna till stor del beror på katolska kyrkans starka inflytande samt de snabbt växande evangelikala kyrkorna.

– Dessa grupper arbetar sig in i de politiska partierna där de bildar allianser och styr beslutsfattandet, säger hon.

Samtidigt menar Mabel Bianco att kampen för legal abort är långt ifrån över.

– Vi förlorade denna strid, men kommer att vinna slaget. Vi kommer igen, säger hon.

Sara García. Foto Jonas Ekströmer/TT

Abortfrågan har blivit allt mer diskuterad i flera andra länder i regionen. Allra hårdast är lagarna i El Salvador, där en kvinna kan dömas till upp till 50 års fängelse för ”mord” om hon genomför en abort.

– Om en kvinna riskerar sitt liv på grund av en graviditet, eller om hon blivit våldtagen, till och med om en tioårig flicka blivit gravid efter en våldtäkt, så har de inga alternativ i detta land, säger aborträttsförespråkaren Sara García som bor i El Salvadors huvudstad San Salvador.

Hon menar att totalförbudet mot aborter främst slår mot unga och fattiga kvinnor.

Organisationen Salvadoranska kvinnor för fred, Ormusa, uppger att 147 kvinnor åtalades för abortrelaterade brott mellan 2000 och 2014, varav 49 fälldes. För närvarande uppges 24 kvinnor avtjäna fängelsestraff för abort, trots att vissa av dem i själva verket drabbats av missfall.

Befolkningens ökade medvetenhet gör att det kommer att bli omöjligt att gå bakåt.
Sara García, grundare av Medborgarrättsrörelsen för avkriminalisering av abort i El Salvador

Situationen kan dock vara på väg att förändras på grund av de kampanjer som drivs av feministiska och akademiska organisationer. Enligt Sara García finns det två färdiga lagförslag som syftar till att mildra de hårda abortlagarna.

– I debatten möter vi dogmatism och fundamentalism. Men trots detta vet vi att befolkningens ökade medvetenhet gör att det kommer att bli omöjligt att gå bakåt, säger Sara García.

Enligt henne har ”den gröna vågen” i Argentina gett ny energi till de aktivister som strider för frågan i andra länder i regionen.

– Den gröna vågen har påverkat hela Latinamerika och gett oss förnyad styrka genom att visa att det handlar om en kamp som gäller alla kvinnor.

I Venezuela är aborter förbjudna med undantag för när kvinnans liv är hotat. I andra fall kan kvinnor dömas till upp till två års fängelse om de genomför en abort. Taroa Zúñiga, som arbetar för Informationsnätverket för säkra aborter, Rias, berättar att hennes organisation dagligen mottar över 40 samtal från kvinnor som vill genomföra aborter. Hon menar att även om omröstningen i den argentinska senaten var ett nederlag så har kampen för rätten till abort vuxit sig starkare på senare tid.

– Insikten om att kampen för rätten till abort kan bli en massrörelse har gett mycket kraft. Det är uppenbart att det är en ostoppbar rörelse i Latinamerika, säger Taroa Zúñiga.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984