Utrikes #64/2018

Norskt fack anmäler Aleris för ekobrott

Fagforbundet hävdar att det varit vanligt med arbetsveckor på 70 till 120 timmar för Aleris inhyrda personal. Facket menar att den stora arbetsbelastningen även kan ha påverkat brukarna negativt. Foto: Claudio Bresciani/TT

Vårdföretaget Aleris har anmälts av Norges största fack Fagforbundet till landets ekobrottsmyndighet för att de hyrt in egenföretagare som vårdpersonal i stället för att anställa. De inhyrda har arbetat med personer med missbruksproblem, psykisk ohälsa och funktionsnedsättning. På så vis ska företaget ha pressat löner och dumpat villkoren.

Genom att hyra in personal som egenföretagare i stället för att anställa anklagas vård- och omsorgsbolaget Aleris för att ha brutit mot flera lagar i Norge. Därför anmäler nu landets största fackförbund den norska motsvarigheten till Kommunal, Fagforbundet, bolaget till Norges ekobrottsmyndighet.

De inhyrda har arbetat inom vården för personer med missbruksproblem, psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar. Enligt den norska tidningen Dagbladet har Fagforbundet genomfört en granskning av personalens scheman. Då har man bland annat funnit att arbete nio dygn i sträck förekommit, vilket står i strid med arbetsmiljölagen. Att Aleris kunnat komma undan beror på att lagen inte gäller egenföretagare.

En stor och professionell aktör har utnyttjat våra medlemmar grovt.
Mette Nord, ordförande för Fagforbundet

Fagforbundet vill att myndigheten ska utreda Aleris för grov arbetsmiljökriminalitet, bedrägeri och dokumentförfalskning. Samtidigt har facket anmält företaget till norska Skatteverket och Arbetsmiljöverket för att ytterligare eventuella brott ska utredas.

– Det här är en mycket allvarlig sak, där en stor och professionell aktör har utnyttjat våra medlemmar grovt, säger Fagforbundets ordförande Mette Nord i ett pressmeddelande.

Fagforbundet företräder nu runt 20 medlemmar som utfört arbete åt Aleris. Medlemmarna stämmer Aleris på miljonbelopp för utebliven övertidsersättning, tjänstepension, sjuklön och semester genom att göra gällande att de varit anställda och inte egenföretagare.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga