Inrikes #61/2018

Dubbelt så många dödsfall av asbest

I Sverige fortsätter asbest att ge upphov till dödsfall, trots ett totalförbud, främst på grund av exponering vid rivningsarbete. Tomas Oneborg/TT

Omkring 230 000 personer dör årligen en för tidig död på grund av exponering för asbest, enligt en ny studie. Det är mer än dubbelt så många som hittills beräknats omkomma globalt på grund av asbest.

Varje år dör runt 100 personer av lungcancern mesoteliom i Sverige, en sjukdom som kopplats till exponering av asbest. Men antalet som dör i asbestrelaterade sjukdomar kan vara betydligt högre. Det konstaterar experter från hela världen i en ny studie utförd av Internationella arbetsmiljökommissionen.

Slutsatsen i studien är att den nu använda globala uppskattningen av 100 000 asbestrelaterade dödsfall årligen behöver skrivas upp med mer än det dubbla. De 200 experterna bedömer att det sannolikt rör sig om omkring 230 000 personer som går en allt för tidig död till mötes på grund av sjukdomar relaterade till asbestexponering. Beräkningen baseras delvis på nyligen etablerade samband mellan en rad sjukdomar och exponering av mineralen.

Människor utsätts för asbest trots att det är förbjudet.

Ulf Kvarnström, Byggnads arbetsmiljöombudsman i Byggnadsarbetaren

I Sverige har nyproduktion och användning av asbest varit totalförbjudet sedan 1982, men på många andra ställen i världen både bryts mineralen och används i stor skala. Nyligen meddelade den amerikanska miljöskyddsmyndigheten, EPA, att de överväger att öppna för godkännande av nya användningsområden för asbest i landet. Detta trots att närmare 40 000 personer dog av asbestrelaterade sjukdomar i USA under 2016.

Men även i Sverige fortsätter asbesten ge upphov till nya dödsfall, trots totalförbudet, framförallt på grund av exponering i samband med rivning.

– Bara i Sverige missköts asbesthanteringen allvarligt. Människor utsätts för asbest trots att det är förbjudet. Det måste ske ett uppvaknande, säger Ulf Kvarnström, Byggnads arbetsmiljöombudsman till Byggnadsarbetaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga