Utrikes #61/2018

400 000 tearbetare i strejk för levnadslön

En arbetare på en teplantage i Västbengalen i Indien tjänar i dagsläget mindre än 20 kronor om dagen. Foto: Manish Swarup/TT

Över 400 000 indiska arbetare på hundratals teodlingar i nordöstra delarna av landet har i veckan gått ut i en tre dagar lång strejk. Deras krav är att de ska kunna leva på sina löner. Flera demonstrationer och protester har anordnats till stöd för arbetarnas sak.

På tisdagen lade mer än 400 000 tearbetare i delstaten Västbengalen i nordöstra Indien ned arbetet. Strejken, som pågick under tre dagar, syftar till att driva igenom en lönehöjning på 20 procent, vilket motsvarar knappt 4,50 i svenska kronor per dag.

Bakom strejken står över 20 lokala fackföreningar.

– Den lägsta dagslönen för en arbetare vid plantagerna är 169 rupier (cirka 22 kronor, redaktörens anmärkning). Vi har krävt en 20-procentig ökning till 203 rupier, säger Aloke Chakraborty, ordförande för det centrala utskottet i den fackliga centralorganisationen för plantagearbetare i Indien, till nyhetsbyrån AFP.

Vad de får nu är svältlön.
Anuradha Talwar, aktivist

Människorättsaktivister har anslutit sig till de omfattande demonstrationer och protester som i veckan anordnats i hela Västbengalen till stöd för arbetarnas krav. Förutom minimilön på 203 rupier om dagen kräver arbetarna ersättning för sina utgifter för elektricitet, kläder och skola till sina barn.

– Det är ett fullständigt rättmätigt krav, ett krav som drivits länge av tearbetare. Både regeringen och plantageägarna måste ge de här arbetarna en skälig levnadslön. Vad de får nu är svältlön. Vi stödjer den här strejken fullt ut, sade aktivisten Anuradha Talwar, i ett uttalande i lokal media, under strejkens andra dag.

De strejkande arbetarna är anställda på cirka 370 plantager som tillverkar teer som går på export till länder världen över. Teodlingarna i regionen har upprepade gånger uppmärksammats internationellt för låga löner och bristfällig arbetsmiljö.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga