Inrikes #59/2018

Provanställd fick sparken efter vab

Arbetsköparen sa att den anställda skulle få problem om hon drev ärendet vidare, men det stoppade inte henne. Foto: Claudio Bresciani/TT

Hotell- och restaurangfacket stämmer ett gatuköksföretag i Arbetsdomstolen, AD, för brott mot föräldraledighetslagen. Arbetaren blev av med jobbet för att hon vabbade i två dagar. "Det går inte att ha anställda med barn" sade arbetsköparen i diskussioner med den anställda.

Under sin provanställning fick en anställd problem med sin arbetsköpare. Kvinnan behövde vara hemma för vab, vård av barn, två dagar, och efter en diskussion sade arbetsledaren att hon måste jobba sent varje arbetsdag för att få behålla jobbet. Arbetsköparen sade också att det inte går att ha anställda med barn.

Det skriver tidningen Arbetet.

Efter ytterligare turer gick den anställda vidare med ärendet med stöd av Hotell- och restaurangfacket. Gatuköket stäms nu i Arbetsdomstolen och fackets jurister från LO-TCO Rättsskydd yrkar på 100 000 kronor i skadestånd för brott mot föräldraledighetslagen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga