Utrikes #57/2018

Ship to Gaza inleder slutetapp över havet

En av båtarna i den internationella ”Freedom Flotilla Coalition” i hamnen i Palermo. Foto: Pressbild från Ship to Gaza

Efter att ha besökt 28 olika hamnar seglar nu medlemmar från den svenska organisationen Ship to Gaza mot sin slutdestination. Målet är att bryta Israels sjöblockad, samt bidra med förnödenhet och fartyg till fiskarna i Gaza.

Den svenska organisationen Ship to Gaza seglar nu mot Gazaremsan som en del av den internationella flottiljen ”Freedom Flotilla Coalition”.

Freedom flotilla seglar till stöd för, och solidaritet med, alla palestinier på Gazaremsan. Tillkännagivandet är ett föredömligt exempel på solidaritet och agerande för fred och rättvisa för Palestina, något som vi hoppas kommer att inspirera fler politiker att agera,  säger Ellen Huttu Hansson, talesperson för Ship to Gaza, i ett pressmeddelande.

Cirka 40 aktivister av olika nationalitet deltar på resans sista etapp från Palermo till Gaza. Det är tre fartyg med: Al Awda, Freedom to Gaza och Falestine.

Årets resa började i maj. På vägen till Gaza har de besökt 28 hamnar i flera länder, bland dem Sverige, Strobritannien, Portugal, Frankrike och Italien.

Den svenska organisationen Ship to Gaza har vid ett par tillfällen de senaste åren försökt bryta Israels blockad av Gazaremsan. Israel har bordat fartygen vid flera tillfällen. Bland annat beslagtogs fartyget Estelle hösten 2012 och besättningen häktades.

År 2010 skedde den mest uppmärksammade bordningen. Då stoppade israelisk militär fartygen, och sköt ihjäl nio turkiska besättningsmedlemmar på en av flottiljens båtar.

Dessa båtar kommer att ge viktiga ekonomiska möjligheter till palestinierna i Gaza.
Jeannette Escanilla, ordförande för Ship to Gaza

De tre fartyg som är på väg till Gaza ska doneras till Unionen för jordbrukskommittéer, som också innefattar en fiskeriorganisation.

– Den illegala israeliska sjöblockaden mot Gaza har ruinerat den palestinska ekonomin och har särskilt skadat fiskeindustrin i Gaza. Dessa båtar kommer att ge viktiga ekonomiska möjligheter till palestinierna i Gaza och även möjligheter att lära ut hur man seglar, för förbättrade kunskaper, säger Jeannette Escanilla, ordförande för Ship to Gaza, i ett uttalande.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984