Inrikes #57/2018

Antirasister hindrade av nazisters polistillstånd

We Are Dalarna genomför samlingen "Kärleken är störst i vårt Ludvika" i morgon lördag. Bild från 1 maj 2018 i Ludvika. Foto: Ulf Palm/TT

När nätverket We Are Dalarna sökte tillstånd för en samling i centrala Ludvika blev de tilldelade en plats längre bort på Storgatan. Orsaken är det nazistiska partiet NMR, som redan har tillstånd att vara på plats. ”Polisen väljer att ta hand om deras känslor i stället för våra rättigheter”, säger Elias Lodin från We Are Dalarna.

I morgon lördag genomför det antirasistiska nätverket We Are Dalarna en av sina fredliga samlingar i centrala Ludvika. Aktiviteterna handlar om att servera saft, dela ut pappershjärtan, värva fler till nätverket och ha en gipsvägg där människor får skriva kärleksbudskap.

Nätverkets ursprungliga plan var att samlas vid en mataffär i Ludvika. Polisen var av en annan mening.

Polisen nekade We Are Dalarna tillstånd på den tänkta platsen med anledning av ”hänsyn tagen till den allmänna ordningen och säkerheten”. Sedan tidigare har det nazistiska partiet NMR tillstånd att verka på en plats inne i Ludvika varje dag till och med september, något som uppmärksammats i Arbetaren.

Vi som vill sprida kärlek måste flytta på oss för att det kan provocera NMR.

Elias Lodin, We Are Dalarna

Elias Lodin från We Are Dalarna kommer från Ludvika. Han berättar att de fått tillstånd nu, efter att polisen haft sitt alternativa förslag på remissrunda hos Ludvika kommun.

Elias Lodin. Foto: Privat

– Jag tycker det är märkligt med den alternativa platsen. Vi sökte inte ens på samma plats som NMR har tillstånd, säger Elias Lodin och fortsätter:

– För mig är det självklart att polisen hade gjort en annan bedömning om inte NMR varit där. Vi som vill sprida kärlek måste flytta på oss för att det kan provocera NMR. Det är är inte bra.

Lars Lindahl är polisområdeschef för Dalarna. Han har semester och kan inte svara för hur polisen resonerat i det enskilda ärendet, men däremot om hur det allmänt kan gå till, säger han till Aftonbladet.

– När det gäller NMR så sökte de tillstånd motsvarande det som de politiska partierna söker gällande valstugor. Nu har de ingen valstuga, men det är ett liknande tillstånd, säger Lars Lindahl till Aftonbladet.

Nu har de ingen valstuga, men det är ett liknande tillstånd.

Polisområdeschef Lars Lindahl till Aftonbladet om NMR:s polistillstånd att verka på plats i Ludvika

Lars Lindahl säger också att ”We are Dalarna” får flytta på sig eftersom NMR finns där.

– Vi frågar oss varför polisen väljer att ta hand om deras känslor i stället för våra rättigheter, säger Elias Lodin.

Han berättar att det blivit stor uppståndelse i bygden, först när NMR fick polistillstånd att propagera i Ludvika varje dag, och sedan när We Are Dalarna inte fick tillstånd på den sökta platsen inför morgondagen.

– Många har reagerat. Och troligtvis kommer fler i morgon nu. Vi vill sprida en positiv gemenskap, och lyfta att vi är många som står för ett mer kärleksfullt Ludvika, säger Elias Lodin.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984