Inrikes #46/2018

Städbolag tvingas betala löneskuld till arbetare

En halv miljon kronor. Så mycket lön undanhöll städfirman Solreneriet för 43 anställda. Foto: Tomas Oneborg/TT

Städföretaget Solreneriet har under en längre tid betalat ut lägre lön än vad de anställda jobbat ihop. Enligt facket har det skett helt medvetet. Totalt rör det sig om över en halv miljon kronor, men efter centrala förhandlingar har företaget nu börjat betala.

Enligt Seko har företaget Solreneriet i Stockholm varit skyldiga 43 städare totalt över en halv miljon. Till vissa individer har bolaget en skuld på tiotusentals kronor, en skuld de tills nu vägrat att betala.

Men nu meddelar Seko att pengarna börjat betalas ut.

– Det handlade bland annat om medlemmar som fått mertidsersättning i stället för övertid eller ingen övertidsersättning alls. En medlem hade arbetat 13 nätter övertid och fick betalt för tre, säger Rainer Andersson, förhandlare för Sekos pendelklubb i Stockholm, till Sekotidningen.

Medlemmar på städföretaget, som arbetar på uppdrag pendelentreprenören MTR, började höra av sig till facket i januari. Alla rapporterade de att de fått mycket mindre i lön än vad de arbetat för. De var så pass många att Rainer Andersson drog slutsatsen att löneslarvet var medvetet.

– Företaget försökte nog rädda sin ekonomi genom att inte betala ut rätt löner, säger han till tidningen.

Facket började då begära förhandling för medlemmarna, men företaget svarade inte ens. Sammanlagt skickades 70 förhandlingsframställningar innan pendelklubben insåg att de behövde få hela förbundets stöd.

När förbundet sammanräknade hela klubbens lönefordran landade totalsumman på 502 000 kronor för 43 medlemmar. Till slut kom bolaget till förhandlingen och i slutändan verkar de nu ha gett med sig.

– Nu väntar vi på att medlemmarna ska få sina pengar, säger Rainer Andersson till Sekotidningen.

Arbetaren har tidigare haft anledning att skriva om Solreneriet. Efter att de tog över städningen från en annan entreprenör i december 2016 ville företaget göra sig av med halva personalstyrkan.

Efter omfattande problem sade MTR upp avtalet och har sedan i maj i år bedrivit städningen i egen regi. Samtliga då tillsvidareanställda fick då följa med till MTR.

Arbetaren har sökt flera representanter för Solreneriet, men inte fått någon kommentar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga