Inrikes #46/2018

Byggnads i Handen går emot förbundsledning

”Fack och arbetsgivare, arbetare och kapital ska aldrig stå tillsammans med ett leende. Det kan bara vara av ondo att begränsa strejkrätten”, skriver medlemskretsen Byggnads 02 Handen i ett uttalande till Arbetaren. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Byggnads förbundsledning ställde sig bakom överenskommelsen med arbetsköparna om inskränkt strejkrätt. Men i ett uttalande till Arbetaren tar nu förbundets medlemskrets i Handen avstånd från den och ger sitt stöd åt Hamnarbetarförbundet.

Arbetaren har tidigare skrivit om klubbar inom både HRF och Fastighets som tagit avstånd från överenskommelsen med Svenskt Näringsliv om inskränkt strejkrätt. Nu får de sällskap av motsvarigheten inom Byggnads.

I ett uttalande antaget av Medlemskrets 02 Handens styrelse riktar de nu skarp kritik mot sin egen förbundslednings agerande. De kallar avtalet en ”ohelig allians” och säger sig vara ”djupt bedrövade över att vi rör och inskränker strejkrätten”.

– Det här är en eftergift. Alla beskriver det som ett så marginellt ingrepp, men det går inte att förutse vilka följder det kan få. Man går med byxorna nere och möter arbetsgivare. Det här har arbetsgivarna strävat efter länge, att tumma på strejkrätten. Det här innebär inte slutet på det, säger Kent ”Renen” Johansson, ordförande för Byggnads 02 Handen.

I uttalandet skriver medlemskretsen: ”Fack och arbetsgivare, arbetare och kapital ska aldrig stå tillsammans med ett leende. Det kan bara vara av ondo att begränsa strejkrätten”.

Enligt uttalandet är avtalet ett resultat av ”arbetsgivarnas långa utpressning. De kunde uppnå sina mål att försvaga oss utan att vi tog till strid.”

Det är ren LO-egoism att sluta ett avtal med klassfienden för att knäcka ett oberoende kämpande fackförbund.
Uttalande från Byggnads 02 Handen

I ett offentlig uttalande på Facebook förklarar Byggnads förbundsordförande att överenskommelsen grundar sig i att ”arbetsmarknadens parter” var ”tvungna att förhindra att utredningens katastrofala förslag blir verklighet – och i stället hitta en bättre lösning”.

Kent
Kent "Renen" Johansson. Foto: Privat

Men medlemskretsen i Handen, som organiserar byggnadsarbetare i Tyresö, Haninge och Nynäshamn, köper inte argumentationen. Enligt styrelsens uttalande har avtalet från LO:s sida udden riktat mot de fristående fackförbunden.

De skriver: ”Det är ren LO-egoism att sluta ett avtal med klassfienden för att knäcka ett oberoende kämpande fackförbund”.

– Det riktar sig mot en facklig organisation som är ute i strid och då spelar det ingen roll att de inte tillhör LO-familjen. Det är ett påhopp på oss allihop, säger Kent ”Renen” Johansson.

Vi har ju bedrivit kampanj för att han inte ska röra strejkrätten.
Kent ”Renen” Johansson, ordförande för Byggnads 02 Handen

Kent ”Renen” Johansson beskriver att beskedet kom som en chock. Inom förbundet har det, enligt honom, bedrivits opinion mot all inskränkning. Han  säger sig i övrigt ha stort förtroende för Johan Lindholm.

– Men det här var ett övertramp av honom. Han har rätt att uttala sig som ordförande; det här mandatet har han inte. Vi har ju bedrivit kampanj för att han inte ska röra strejkrätten. Folk får väl döma honom efter hans gärningar antar jag, säger han.

Enligt Kent ”Renen” Johansson borde ett beslut av sådan här långtgående karaktär ha förankrats hos medlemmarna.

Han säger också att förbundet hade möjlighet att göra det på Byggnads kongress som avslutades två dagar innan överenskommelsen offentliggjordes. Men han tror å andra sidan att utfallet då hade blivit ett annat.

– Det hade inte fått stöd. Det hade man inte kunnat argumentera hem utifrån vad som kommit ut om överenskommelsen hittills. Det här kommer användas mot oss på så olika sätt.

Arbetaren har sökt Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm för en kommentar.

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga