Kultur #45/2018

Bland youtubestjärnor och tråkpojkvänner

Jenny Jägerfeld är psykolog och författare som skriver för både ungdomar och vuxna. Foto: Henric Lindsten

Blixtra, spraka, blända! är en roman som balanserar djup och skärpa med samtidsreferenser i form av såväl samlag i förbifarten med gift akademiledamot, som youtube-stjärnor och en hysterisk konsumtionslivsstil. [BOK] Blixtra, spraka, blända! Jenny Jägerfeld Natur & Kultur, 2018 Jenny Jägerfeld är psykolog och författare som skrivit för både ungdomar och vuxna. Första romanen kom […]

Blixtra, spraka, blända! är en roman som balanserar djup och skärpa med samtidsreferenser i form av såväl samlag i förbifarten med gift akademiledamot, som youtube-stjärnor och en hysterisk konsumtionslivsstil.

[BOK] Blixtra, spraka, blända!
Jenny Jägerfeld
Natur & Kultur, 2018

Jenny Jägerfeld är psykolog och författare som skrivit för både ungdomar och vuxna. Första romanen kom 2006, och 2010 vann hon Augustpriset med ungdomsboken Här ligger jag och blöder.

I Blixtra, spraka, blända! möter vi Penny Löwe, en geniförklarad författardebutant strax över 20. Ett rejält förskott på nästa roman som förlaget har stora förhoppningar på har redan betalats ut, men Penny saknar inspiration.

I stället för tt skriva bränner hon pengarna i samma uppskruvade takt som hon ägnar sig åt fest, knark och tillfälliga sexuella kontakter i samråd med vännen och Youtube-stjärnan Lola.

Läsaren tas med genom Stockholm och London på Pennys hedonistiska utsvävningar, men också in i hennes osunda relationer. Det är i de senare romanen förankrar sig. Dels har vi den komplicerade relationen till Pennys självupptagna skådespelarpappa med våningen i stan som hon valde att bo hos i stället för hos mamman och hennes flickvän i lägenheten i förorten. (De båda är för övrigt de enda sansade personerna i denna roman.)

Penny framstår ofta som skrämmande följsam, som i relationen till ”bästa vännen” Lola.

Lola ägnar sig bland annat åt att göra videoverk med män som ”gråtrunkar” inför kameran. Lola tycks leva gott på Pennys pengar och framträder som Pennys musa. Även om Lola snarare påminner om en furie i sin framfart och förföljelse av huvudpersonen.

Sedan Penny bränt pengarna, stuckit från Lola försöker hon inordna sig med en man hon inte älskar men som är trygg och (jag kan inte annat än hålla med) outsägligt tråkig.

Varken musan eller den alltför dominerande tråkpojkvännen visar sig vara bekantskaper jag som läsare vill se Penny i sällskap med.

Ofta infinner sig känslan av att stå vid sidan av och blicka in i en annan generation. Det hindrar dock inte att läsaren oavsett ålder kan känna igen situationer och företeelser i denna samtidsroman som till syvende och sist för Penny handlar om att finna sin identitet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga