Litteratur #42/2018

Höga vuxentrösklar

I Gunnar Ardelius nya roman Tjuren från Solna får läsaren följa Sebastian som står i begrepp att ta klivet in i vuxenvärlden. Foto: Claudio Bresciani/TT

[BOK] Tjuren från Solna Gunnar Ardelius Natur och Kultur, 2018 En gång hette det att man blev vuxen på riktigt när man flyttade hemifrån. Med tanke på bostadssituationen i en stad som Stockholm i dag, är uttrycket knappast gångbart längre. I Tjuren från Solna, en roman för unga vuxna av författaren Gunnar Ardelius, får läsaren […]

[BOK] Tjuren från Solna
Gunnar Ardelius
Natur och Kultur, 2018

En gång hette det att man blev vuxen på riktigt när man flyttade hemifrån. Med tanke på bostadssituationen i en stad som Stockholm i dag, är uttrycket knappast gångbart längre.

I Tjuren från Solna, en roman för unga vuxna av författaren Gunnar Ardelius, får läsaren följa Sebastian som står precis på vuxenvärldens tröskel. Han ska fylla 20, och hans mamma Agneta som gjort bostadskarriär av bara farten som kvarboende vid ombildningar och gentrifiering, lyckas genom att ta lån lösa i alla fall detta led i sonens vuxenblivande. Pengarna räcker till en nedgången etta på bottenvåningen i Blackeberg.

Snarare handlar det om de där typiska misstagen man kan göra under en period i livet.

I det övriga verkar Sebastian dock traska runt i hallen utan att riktigt kunna ta klivet över den där vuxentröskeln. I stället snubblar han runt kring yrkesval, ekonomi (han delar ut reklam), relationer med kvinnor och så de där svårbemästrade, förväntade mansrollerna han inte heller verkar känna sig hemma i.

”Tjuren från Solna” är självfallet Sebastian, i alla fall enligt förhoppningarna ska väl tilläggas.

Kvinnorna intar en betydande roll i romanen. Sebastian ingår en relation med Hanna, vars chef dessvärre är Agneta. Hanna är i 30-årsåldern, sexuellt pådrivande och barnlängtande. Samtidigt blir han kär i Katja från improvisationsteatern han börjar på, även om det så småningom visar sig att Katja redan har en kille.

Det ska sägas att Sebastian måhända inte sköter de olika beståndsdelarna i livet speciellt snyggt när det kommer till vänskap, relationer och ansvar för sina handlingar, men det är inte någon osympatisk ung man läsaren har att göra med. Snarare handlar det om de där typiska misstagen man kan göra under en period i livet.

Spontant känns det som att Ardelius ger oss en inte helt osannolik berättelse, fylld av samtidsreferenser, om att växa upp och sakta ta klivet från tonårstiden och ut i verkligheten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984