Inrikes #40/2018

Ny lag som kräver ja till sex röstades igenom

Staty föreställande våldtäkt vid ingången till Kungliga slottet i Stockholm. Del av verket Enleveringsgruppen som illustrerar hur män ur mytologin bortför kvinnor med våld. Från och med den 1 juli börjar Sveriges nya skärpta lagstiftning mot sexualbrott att gälla. Foto: Anders Wiklund/TT

I onsdags röstade riksdagen igenom den så kallade samtyckeslagen. Utöver att det kommer att krävas samtycke för att ha sex skärps också minimistraffet för grov våldtäkt. Men många menar att det behövs mer för att komma åt problemen med våldtäkter och sexuella trakasserier.

Samtyckeslagen, som tidigare fått kritik av lagrådet för att vara otydlig, röstades igenom av en stor majoritet i riksdagen. Vid sidan av den nya lagen skärps minimistraffet för grov våldtäkt, och två nya brott införs i lagboken. Det är oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp, något som väntas ge flera domar.

Ida Östensson, Make Equal.
Ida Östensson, Make Equal. Foto: Kristina Wicksell

Ida Östensson är ordförande i organisationen Make Equal och hon är glad över riksdagens beslut.

– Det här är historiskt. För första gången har vi en lag som värnar alla människors sexuella och kroppsliga integritet, säger Ida Östensson.

Hon tror att inte bara lagen, utan även debatten som förts den senaste tiden, har fått och kommer att få större påverkan framöver.

Samtidigt varnar hon för kryphål i lagen och vill därför att det satsas mer på arbete med normförändringar för att komma till rätta med problemen.

– Det kommer att handla mycket om hur domare väljer att tolka den nya lagstiftningen. Därför kräver vi och många med oss en obligatorisk utbildning av rättsväsendet i de här frågorna. Och så klart det viktigaste av allt, vi måste fortsätta att jobba med killar och män. Vi kommer att pusha ut både #killmiddag och #alltviintepratarom till ännu fler.

Fakta Den nya sexualbrottslagen

Grundprincipen i den nya lagen är att sex ska vara frivilligt. I annat fall är det olagligt. Det krävs inte längre hot eller våld för att en gärningsman ska dömas för våldtäkt. Även minimistraffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn höjs från fängelse i fyra år till fem år. Två nya brott införs också i lagboken: oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp med fängelse på högst fyra år.

Make Equal vill också se samtyckesundervisning i skolan, och att det ställs högre krav på arbetsköpare att lyfta problemen med sexuella trakasserier och våldtäkt.

– Jag tycker också man ska skicka ut information om det här till alla hushåll runt om i landet. Det handlar inte bara om en ny lagstiftning utan också om att förändra normer och attityder i samhället, säger Ida Östensson.

I och med den nya lagen blir en sexuell handling straffbar om det inte kommit fram, genom tal eller kroppsspråk, att deltagandet är frivilligt. Det gör att en person kan komma att dömas för våldtäkt även om hot eller våld inte förekommit.

– Fram till i dag är det inte så att sex mot någons vilja per definition är våldtäkt och nu gör vi en historisk förändring. Parti efter parti har ju anslutit sig till den här hållningen att sex utan samtycker ska vara brottsligt, säger Miljöpartiets Annika Hirvonen, vice ordförande i justitieutskottet, i ett uttalande.

Även RFSU uppskattar den nya lagen som de menar är betydligt bättre än den nuvarande.

Den nya lagen träder i kraft den 1 juli.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan