Utrikes #39/2018

Kvinnorättsaktivister gripna i Saudiarabien

Foto på Aziza al-Yousef från 2014 när hon kampanjar mot körförbudet för kvinnor. Senaste veckan uppges saudiska myndigheter ha fängslat minst sju kvinnliga aktivister bara veckor innan körförbudet hävs. Foto: Hasan Jamali

I Saudiarabien har sju kvinnorättsaktivister arresterats de senaste dagarna. Det rör sig om personer som länge engagerat sig för kvinnors självbestämmande, till exempel rätten att köra bil.

Det är människorättsorganisationerna Human Rights Watch, HRW, och Al Jazeera som rapporterar att Saudiarabien har arresterat ett flertal kvinnorättsaktivister.

Sarah Leah Whitson är chef för HRW i Mellanöstern och hon säger att Saudiarabien vill förmedla budskapet att alla som kritiserar kronprins Mohammed bin Salmans reformkampanj riskerar att hamna i fängelse.

Från den 24 juni i år kommer kvinnor ha rätt att köra bil i Saudiarabien. Enligt tidigare rapporter till HRW har kvinnorna fått besked från domstol att de inte får uttala sig i media i samband med att körförbudet upphävs.

Bland de häktade kvinnorna finns bloggaren Eman al-Nafjanm och Lujain al-Hatloul, en aktivist som tidigare frihetsberövades i 75 dagar efter att hon försökt köra bil tillbaka från Förenade Arabemiraten.

The Gulf Centre for Human Rights säger till Al Jazeera att Lujain al-Hathloul inte fått kommunicera med sin familj eller kontakta en advokat efter att hon arresterats, medan Eman al-Nafjan har kunnat höra av sig till anhöriga vid ett tillfälle.

Saudisk media tar upp att kvinnorna är förrädare.
Rothna Begum, utredare Human Rights Watch

Trots vissa reformer har Saudiarabien kvar sitt system med förmyndare, vilket innebär att en manlig familjemedlem, vanligtvis en pappa, man eller bror, måste ge kvinnor rätt att studera, resa eller andra aktiviteter.

Aktivisterna hävdar att avskaffandet av förmyndarsystemet är avgörande i kvinnokampen.

Rothna Begum, utredare hos HRW, menar att regeringen vill tysta sina kritiker, särskilt de som kämpar för kvinnors rättigheter.

– Även om det fortfarande är oklart varför de arresterades, så har vi sett att saudisk media tar upp att kvinnorna är förrädare och att de har hotat den nationella enigheten i landet, säger Rothna Begum till Al Jazeera.

Sedan år 2011 har nära 30 aktivister och regimkritiker i Saudiarabien blivit dömda till långa fängelsestraff, uppger HRW.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga