Inrikes #39/2018

Facket anmäler Icas sexdagarsperioder

Facket på lagret vill ha ett bättre schema. Bilden är från Icas lager i Årsta. Foto: Johan Engman/TT

Ett hundratal anställda vid Icas lager i Helsingborg tvingas jobba sex dagar i sträck med bara en dags ledigt innan nästa sexdagarsperiod. Personalen hinner inte återhämta sig enligt Handels, som nu tar frågan vidare till Arbetsmiljöverket.

I april fick utlastningsavdelningen på livsmedelsjätten Icas lager i Långeberga i Helsingborg ett nytt schema. Ett hundratal personer bland skift- och nattpersonalen fick då arbetstiden kortad.

Men samtidigt fördelades tiden på fler arbetsdagar, vilket bland annat resulterat i sexdagarsperioder med endast en dags ledigt före nästa arbetspass.

Facket menar att personalen inte hinner återhämta sig och att många känner sig stressade. Därför tar de nu ärendet vidare till Arbetsmiljöverket.

– Vi vill att arbetsgivaren ser till att personalen har tid för återhämtning. Ett bättre schema helt enkelt, säger Handels huvudskyddsombud på lagret Patrik Petersson till tidningen Handelsnytt.

Både fack och arbetsköpare vidhåller att det nya schemat håller sig inom de lagar och avtal som finns. Men Handels menar att Ica inte följer Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö.

I föreskrifterna står att arbetsköparen ska vidta de åtgärder som behövs för att motverka att arbetstidens förläggning leder till ohälsa hos arbetstagarna. Från Icas sida menar man att schemaändringen är nödvändig då företaget måste anpassa sig efter kundernas konsumentmönster.

Arbetaren har utan resultat sökt ombudsmän på Handels avdelning 6 i Helsingborg. Inom några dagar ska Ica tillsammans med facket ha en utvärdering om hur den nya schemaläggningen fungerar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984