Utrikes #35/2018

”Festa för Macron” kan inleda protestvåg

Demonstranter i Paris 5 maj 2008, ett år efter att Emmanuel Macron tillträdde som president. Foto: Francois Mori/TT

Tiotusentals demonstranter samlades i helgen på Paris gator för att protestera mot Frankrikes president Emmanuel Macron. De kallade det "en fest för Macron". På plakat stod bland annat att den förda politiken endast gynnar de redan rika. Många menar att det här kan vara starten på en intensiv protestvåg.

Protesterna i Paris hölls på årsdagen av att Emmanuel Macron tillträdde som Frankrikes president. Under förra årets val ställdes han mot Nationella Frontens ledare Marine Le Pen, något som gjorde att många som vanligtvis inte röstar för en liberal politik slöt upp bakom honom.

Nu ett år senare är många väljare besvikna och i helgen demonstrerade mellan 40 000 och 160 000 fransmän längs huvudstadens gator. Även på andra håll i landet hölls protestmöten.

 – Macron segrade i presidentvalet för att man inte hade några illusioner om Frankrikes traditionella partier, och han besegrade extremhögerns Marine Le-Pen men nu är många väljare missnöjda och befarar att han monterar ner den franska livsstilen, sade en av demonstranter till nyhetsbyrån AP.

Macron valdes med stöd från dem som inte ville se Le-Pen vid makten.

Marie Demker, professor i statsvetenskap och Frankrikeexpert vid Göteborgs universitet

Två av huvudorsakerna till demonstranterna ilska är de arbetsmarknadspolitiska förändringar Macron vill driva igenom. Bland annat vill han göra det lättare att avskeda folk inom den statliga sektorn samt att höja pensionsåldern. Något som fått många fransmän att se rött.

– I stor uträckning genomför han ju bara de sakerna som han talade om under valrörelsen. Men när Macron valdes var det med stöd från allt från ganska konservativa grupper till den klassiska socialdemokratin som inte ville se Le-Pen vid makten, säger Marie Demker som är professor i statsvetenskap och Frankrikeexpert vid Göteborgs universitet.

Vid sidan av de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna har Macron även drivit på för en förändring av antagningsproven vid landets universitet. Något som fått även studentrörelsen att protestera. På första maj ägde stora och delvis våldsamma protester rum i flera franska städer i protest mot den förda politiken.

Marie Demker säger ändå att protesterna än så länge varit mindre än då tidigare presidenter försökt genomföra omfattande förändringar i arbetsmarknadspolitiken.

– Men det är klart att stora grupper också blir besvikna. Särskilt nu när det handlar om klassiska höger-vänsterfrågor som ska lösas. För Macron är en liberal president snarare än socialdemokrat och för en väldigt marknadsvänlig politik. Men än så länge har han ändå relativt stort stöd bland fransmännen. Även om jag tror att den kommande sommaren kan innebära fler och större protester, säger Marie Demker.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga