Inrikes #34/2018

Slopat besparingskrav välkomnas

En manifestation för rätten till personlig assistans arrangerad på internationella funktionshinderdagen 3 december 2017. Foto: Janerik Henriksson/TT

Besparingskravet slopas i den statliga utredningen om personlig assistans, LSS-utredningen. Efter månader av protester, och efter att ny minister med ansvar för frågan tillträtt, har funktionsrättsrörelsen fått igenom ett av sina krav.

Måndagen den 30 april gick barn-, äldre- och jämställdhetsminister minister Lena Hallengren ut och meddelade att regeringen ändrat direktiven för LSS-utredningen.

Besparingskraven för personlig assistans stryks. Samtidigt förlängs tiden för utredningen från oktober till mitten av december.

– Vi tar bort kravet på besparingar och med det skickar vi en viktig signal till utredarens fortsatta arbeta. Syftet med utredningen ska vara att skapa en tydligare och mer välfungerande lagstiftning som självklart ska vara långsiktigt ekonomisk hållbar och skapa delaktighet, sade Lena Hallengren på en pressträff.

– De har lyssnat på funktionsrättrörelsen. Det är en seger, säger Jamie Bolling som är chef för svenska Independent Living Institute, ILI.

LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, är en rättighetslagstiftning och många blev upprörda när det ursprungliga uppdraget för utredare Gunilla Malmborg offentliggjordes av dåvarande minister Åsa Regnér. Uppdraget var att komma med förslag på besparingar.

Utan personlig assistans kan jag inte arbeta, tacka ja till föreningsuppdrag eller vara politiskt aktiv.

Jamie Bolling, chef ILI

När det i februari läckte ut att LSS-utredningen lutade åt ett kommunalt huvudmannaskap höjdes tonläget ytterligare.

– Talet om besparingar men också schabloner är oroväckande. Risken är alltid att de inte ser till helhetskostnaden för samhället. Människor med behovsanpassad assistans  blir inte lika sjuka, de kan arbeta och betala skatt, säger Jamie Bolling.

En fråga som funktionsrättsrörelsen fortsätter driva är lagändringar på grund av Försäkringskassans allt mer restriktiva bedömningar av rätten till personlig assistans.

– Assistans ger delaktighet, jag känner personer som blivit helt inlåsta hemma när de förlorat sin assistans. Utan personlig assistans kan jag inte arbeta, tacka ja till föreningsuppdrag eller vara politiskt aktiv, säger Jamie Bolling.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga