Inrikes #34/2018

Ännu en olycka i Göteborgs Roro-hamn

Hamnen
Den aktuella olyckan i Göteborgs Roro-hamn skedde på fredagsförmiddagen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

På fredagsförmiddagen skedde ännu en arbetsplatsolycka i Älvsborgshamnen, Roro-hamnen i Göteborg. Arbetaren pratade med Erik Helgeson från Hamnfyrans styrelse som säger att han ser behov av att häva Sveriges Hamnars policy.

Hamnarbetarförbundets skyddsombud har tidigare nekats att delta i haveriutredningar av arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar, något som Arbetaren rapporterat om.

Den aktuella olyckan skedde på fredagsförmiddagen. Det var en extern arbetsbil som sneddade på den så kallade plattan där de allra tyngsta maskinerna kör. Lastbilen körde för nära raden där maskinföraren inte har någon sikt och blev påkörd från sidan.

Arbetaren pratade med Erik Helgeson precis efter att olyckan skett.

– Vi vet att de i den externa bilen fördes till sjukhus. Vår medlem är förstås skärrad. Jag kan konstatera att våra skyddsombud är på plats på plattan, medan jag vet inte om Transport har någon i hamnen som känner till arbetsområdet, säger Erik Helgeson.

Hamnfyran har vid tidigare arbetsplatsolyckor begärt att få ingå i haveriutredningen, men fått nej med hänvisning till Sverige Hamnars policy om att de inte är kollektivavtalsbärande fack.

– När det blir haveriutredning är risken att vår medlem som körde maskinen i dag inte har någon representation, kommenterar Erik Helgeson.

Kollektivavtalsbärande fack är Transport som organiserar ett fåtal av hamnens omkring 300 arbetare.

– Vi behöver göra ett omtag på terminalen angående vår arbetsmiljö för att komma vidare. Sveriges Hamnars utestängningspolicy står i vägen för det, vilket känns otäckt.

– Jag hoppas att de väljer en mer pragmatisk väg denna gång, säger Erik Helgeson.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga