Utrikes #33/2018

Platsannonser i Kina diskriminerar kvinnor

Alibabas logo
Enligt HRW:s rapport diskriminerar platsannonser från både offentliga och privata aktörer kvinnor. Foto: Chinatopix/TT

"Endast manliga sökande", och långa beskrivningar av kvinnors önskade utseenden. Det är innehållet i många platsannonser i Kina, enligt en ny rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW.

I en aktuell rapport från Human Rights Watch  har över 36 000 platsannonser som publicerades under åren 2013–2018 analyserats. Inom offentlig sektor på nationell nivå stod det uttryckligen i nära 20 procent av annonserna att arbetet bara vara för män eller att man föredrog manliga sökande.

Även i privat sektor, som hos e-handelsföretaget Alibaba, finns platsannonser som understryker att de helst ser manliga sökande. Och när kvinnor uppmuntras söka så ställs ofta irrelevanta, objektifierande krav, visar rapporten.

– Det här är företag som berömmer sig själva för att vara moderna och utvecklingsvänliga, men som ändå faller tillbaka i gamla rekryteringsstrategier. Det visar hur djupt förankrad kvinnodiskrimineringen fortfarande är i Kina, säger Sophie Richardson, Kinaansvarig på människorättsorganisationen Human Rights Watch, i ett pressmeddelande.

Organisationen vill nu se en förändring.

– Befintliga lagar måste förstärkas för att få stoppa offentliga och privata aktörer som så uppenbart diskriminerar kvinnor, säger Sophie Richardson.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga