Utrikes #31/2018

Allvarliga förhållanden för kvinnor i Iraks läger

33-åriga sexbarnsmamman Zahra lever i Salamiya-lägret i Irak. Hennes man anslöt sig till IS och dödades i en flygattack i juni 2017. Zahra är en av många kvinnor som Amnesty menar blir kollektivt bestraffade för sina mäns kopplingar till IS. Foto: Claire Thomas/Amnesty International

Systematiska våldtäkter och barn som nekas både mat och medicin. Det är verkligheten för familjemedlemmarna till misstänkta IS-terrorister i Irak, fastslår människorättsorganisationen Amnesty International i en ny rapport.

Amnesty Internationals rapport bygger bland annat på intervjuer med 92 kvinnor i åtta läger för internflyktingar runt om i Irak. Kvinnorna, som har haft relationer eller på annat sätt tillhör familjer till misstänkta IS-terrorister, lever under fruktansvärda förhållanden.

Enligt Amnesty blir både kvinnorna och deras barn kollektivt bestraffade för kopplingen de misstänks ha till IS-männen. Bland annat vittnar många om systematiska våldtäkter utförda av vakter eller soldater ur Iraks säkerhetsstyrkor. Barn i lägren nekas också mat, vatten och andra förnödenheter på grund av kopplingen till männen som slagits för terrororganisationen.

– Varje natt säger jag till mig själv: det är nu jag ska dö, säger en 20-årig kvinna i rapporten.

Andra kvinnor berättar hur de försökt ta sina liv, och Amnesty kräver nu att de irakiska myndigheterna agerar för att få ett stopp på förtrycket och lidandet.

– Trots att kriget mor IS i Irak är slut är det irakiska folkets lidande långt ifrån över. Irakiska kvinnor och barn med befarade kopplingar till IS straffas för brott som de inte har begått, säger Lynn Maalouf, chef för Amnestys researchteam i Mellanöstern, i ett pressmeddelande.

Amnesty kräver nu att de kvinnor och barn som befinner sig i lägren ges rätt att återvända till sina hem utan att bli gripna eller trakasserade samt att de får tillgång till humanitärt bistånd.

– Den irakiska regeringen måste göra klart för förövarna att övergrepp mot dessa kvinnor och barn inte kommer att tolereras, säger Lynn Maalouf samtidigt som hon kräver att de ansvariga ställs till svars.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga