Inrikes #28/2018

Boende i Alby protesterar mot fastighetsförsäljning

Alby centrum, söder om Stockholm. D. Carnegie & Co är en av jättarna på bostadsmarknaden och har flera gånger uppmärksammats för sitt bristande underhåll av och sina höga hyror för lägenheterna de köpt upp. Nu tar de över fastigheterna på Albyberget. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ilskan och oron växer bland de boende i Alby strax söder om Stockholm. Detta efter förra veckans besked att de nästan 1300 lägenheterna på Albyberget kommer att säljas till det skandalomsusade fastighetsbolaget D. Carnegie & Co.

Det var redan för fem år sedan som kommunstyrelsen i Botkyrka valde att sälja ut sitt fastighetsbestånd på Albyberget till den privata hyresvärden Mikael Ahlströms fastighetsbolag Mitt Alby. Detta trots omfattande protester och stor oro bland de boende i området.

Många litade inte på den nya ägaren trots hans löften om långsiktighet och upprustning. I slutet av förra veckan kom, precis som många fruktat, nyheten att Ahlström sålt vidare de 1274 lägenheterna till fastighetsjätten och det skandalomsusade bolaget D. Carnegie & Co och med en vinst på 860 miljoner kronor.

I slutet av april väntas D. Carnegie & Co ta över lägenheterna. Bolaget är en av jättarna på bostadsmarknaden och har flera gånger uppmärksammats för sitt bristande underhåll av och sina höga hyror för lägenheterna de köpt upp. Något Hyresgästföreningen flera gånger påtalat.

– De är inte välkomna i min kommun, vi ser vad D. Carnegie gjort på Järva där missnöjet med dem är stort, säger Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm, till tidningen Hem & Hyra.

Han förklarar också att de nu kommer att försöka mobilisera de boende i området i hopp om att stoppa försäljningen.

Det var ju precis det här vi varnade för tidigare, men då blev vi inte tagna på allvar.
Yrsa Rasmussen, boende på Albyberget

En av de som reagerat på försäljningen är vänsterpartisten Yrsa Rasmussen. Hon sitter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet i Botkyrka och bor i en av lägenheterna på Albyberget som nu säljs vidare.

– Det här väcker både frustration och ilska. Det var ju precis det här vi varnade för tidigare, men då blev vi inte tagna på allvar, säger Yrsa Rasmussen till Arbetaren.

Yrsa Rasmussen.
Yrsa Rasmussen. Foto: Vänsterpartiet

Tillsammans med sina grannar har hon nu startat en protestgrupp i området för att visa sitt missnöje med att fastigheterna sålts vidare.

När husen såldes, efter ett gemensamt beslut av Socialdemokraterna och Allianspartierna i Botkyrka 2013, lovade köparen Mikael Ahlström och hans företag Mitt Alby ett långsiktigt ägande. Vid försäljningen som nu gjorts landade vinsten på närmare 900 miljoner kronor. Många av de boende anser därför att Ahlström svikit sitt löfte.

Själv menar han att den nya ägaren, det skandalomsusade Carnegie & Co kommer att ta över långsiktigheten när de nu blir nya ägare.

– Det vi påbörjat här har vi gjort med långsiktighet i tanken, och det ska den nya ägaren fortsätta med, säger Mitt Albys vd Stefan Dahlbo i en intervju med SVT.

Bolaget menar att Carnegie & Co har bättre resurser för de renoveringar man anser behövs. Samtidigt säger Stefan Ahlbo till SVT att han förstår om de boende känner sig oroliga, men att de i och med försäljningen skrivit in långsiktighet som en del av avtalet.

– Både jag och många grannar är oroliga för att de inte kommer att hålla vad de lovar. Flera fruktar att de inte kommer att ha råd att bo kvar när Carnegie tar över, säger Yrsa Rasmussen.

Gruppen de nu bildat, som de kallar ”Grannar på Albyberget” vill se en återkommunalisering av fastigheterna för att trygga boendena för hyresgästerna.

I ett pressmeddelande från D. Carnegie som skickades ut i samband med att affären offentliggjordes skriver företaget att de tillsammans med den förre ägaren Mitt Alby kommer att grunda en stiftelse som sammanlagt kommer att fördela tio miljoner kronor till olika personer, organisationer och företag i Alby för att stärka det sociala engagemanget i Alby.

– Genom detta nya förvärv stärker vi ytterligare vår position i Stockholmsregionen som en långsiktig fastighetsägare och förvaltare av hyresrätter, skriver D. Carnegies vd Svein Erik Lilleland i pressmeddelandet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga