Film #25/2018

Diva med integritet

I i sin porträttfilm Grace Jones: Bloodlight and Bami skildrar Sophie Fiennes den nu nästan 70-åriga ikonen Grace Jones. Foto: Nonstop Entertainment

[FILM] Grace Jones: Bloodlight and Bami Regi: Sophie Fiennes Grace Jones slog igenom som sångerska under 1970-talet, hennes karriär som var riktigt stor under halvtannat decennium hänger intimt samman med tidens visuella uttryck där hennes långa kropp och kantiga ansikte blev ikoniska. För den som inte intresserat sig särskilt för hennes musik, och tyckte att […]

[FILM] Grace Jones: Bloodlight and Bami
Regi: Sophie Fiennes

Grace Jones slog igenom som sångerska under 1970-talet, hennes karriär som var riktigt stor under halvtannat decennium hänger intimt samman med tidens visuella uttryck där hennes långa kropp och kantiga ansikte blev ikoniska.

För den som inte intresserat sig särskilt för hennes musik, och tyckte att yta hamnade lite väl i fokus, flöt hon kanske lite vid sidan av allt som glittrade och tjusade med mystik och inte så lite exotism.

Sophie Fiennes har i sin porträttfilm Grace Jones: Bloodlight and Bami följt den nu nästan 70-åriga stjärnan, som fortfarande i hög grad är verksam, till Jamaica där hon växte upp och fortfarande har en stor släkt. Här träffar hon sin familj, slappnar av litegrann och berättar osminkad och osminkat om sin uppväxt som var slitsam och till en del traumatiserande.

Besöket i Jamaica varvas med en skivinspelning i Paris där hon levt i många år, och en konsert i Dublin.

Jones verka vara ett unikum med sin blandning av absolut integritet i arbetet och öppenhet i mänskliga möten.

Grace Jones har sysslat med många olika stilar, som reggae, soul, pop, R&B och disco, och ofta i samarbeten med legender som David Bowie och Iggy Pop. I dag skriver hon mycket av sitt material själv, och det är ofta tungt självbiografiska texter.

Hon har fortfarande en spännande persona av extravagant diva – det är fascinerande att se hur hon dompterar sin omgivning. Hennes kostymer och smink är en del av hennes personlighet och show, som både hon och hennes fortfarande hängivna publik älskar.

Efter 45 år i artistlivet vet hon vad hon kan och vill, och kan arbeta med musiker och studiopersonal med en respektfull och professionell attityd. Jones verka vara ett unikum med sin blandning av absolut integritet i arbetet och öppenhet i mänskliga möten.

Hon har fått sina smällar vilka, förutom barndomens misshandel av styvfadern och moderns svek, filmen antyder men inte gräver i, men jobbar på, lika mycket för lust och försörjning.

Det är en gåva med ett porträtt av en kvinna med erfarenhet och attityd och extra spännande med kombinationen av de till synes motsatta sidorna av doldisen som vägrar sluta glittra.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar