Inrikes #25/2018

Åtta av tio hotellstädare lever med konstant värk

Smärta och stress är vardag för majoriteten av landets hotellstädare. Enligt HRF är det vanligt att städarnas scheman är så orealistiskt utformade att delar av städningen måste utföras utanför arbetstid. Foto: Maja Suslin/TT

Över hälften av de hotellstädare i Sverige som svarat på en undersökning som Hotell- och restaurangfacket gjort uppger att de mår dåligt av jobbet. Åtta av tio uppger att de går med ständig värk på grund av fysisk och psykisk stress på jobbet.

Den psykiska och fysiska välmåendet bland landets hotellstädare är mycket dåligt – åtminstone om resultaten av fackets undersökning stämmer.

Av de som svarat på Hotell- och restaurangfackets, HRF, enkätundersökning uppger över 80 procent att de går med ständig arbetsrelaterad värk. Sju av tio uppger att de upplever hög stress i arbetet och närmare hälften mår dåligt på grund av jobbet.

– Arbetsvillkoren för våra medlemmar är oacceptabla. På grund av arbetsgivarnas orimliga krav tvingas våra medlemmar att arbeta mertid eller till och med jobba gratis i en del fall. Först under 2017 har arbetsgivarsidan gått med på att åtminstone ingå i en arbetsgrupp som ska se över hotellstädarnas villkor, säger Malin Ackholt, ordförande för HRF, i ett pressmeddelande.

Enligt facket hör det till vanligheterna att städschemat är så orealistiskt utformat att delar av städningen måste utföras utanför reguljär arbetstid. Facket gör en direkt koppling mellan de otrygga deltidsanställningarna och gratisarbetet och personalens dåliga mående.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984