Utrikes #24/2018

Nya polska protester mot abortförbudsförslag

Runt om i Polen har tiotusentals människor de senaste dagarna deltagit i de ”svarta protesterna” mot ytterligare inskränkningar i aborträtten. Bilden är från Warszawa i fredags. Foto: Alik Keplicz/TT

Det polska regeringspartiet lovade att återkomma när de härom året fick backa från att näst intill förbjuda abort. Det har de nu gjort – men det nya förslaget möts även det av omfattande motmanifestationer. På fredagen fortsatte de ”svarta protesterna”.

Regeringspartiet Lag och rättvisas nya, mildrade abortförbudsförlag mötte under fredagen nya protester. Runt om i Polen deltog tiotusentals människor i de nu återkommande ”svarta protesterna” mot ytterligare inskränkningar i aborträtten.

– Jag är emot att man behandlar kvinnor som om de vore mindervärdiga människor. Jag stöder kvinnors rätt att själva bestämma för sina kroppar och sina liv, sade 58-åriga Małgorzata till Reuters under fredagens protest i Wrocław.

Jag är emot att man behandlar kvinnor som om de vore mindervärdiga människor. Jag stöder kvinnors rätt att själva bestämma för sina kroppar och sina liv.

Demonstranten Małgorzata, 58 år, till nyhetsbyrån Reuters

I oktober 2016 tvingades Lag och rättvisa backa från sitt förslag att förbjuda alla aborter sånär som i fall där moderns liv riskerades. Förslaget ledde till stora protester och en landsomfattande kvinnostrejk.

Men redan då lovade partiet att förslaget skulle återkomma. Det nya lagförslaget skulle innebära ett förbud mot aborter om fostret är missbildat, även om missbildningarna är så svåra att barnet kommer dödfödas.

I ett brev från 200 människorättsorganisationer, fackförbund och aborträttsgrupper världen över beskrivs regeringen som att de ägnar sig åt ”upprepade attacker mot kvinnors reproduktiva rättigheter”.

”Den här lagen skulle ytterligare förhindra kvinnor, särskilt låginkomsttagare och boende i glesbygden, tillgång till säker abortvård”, skriver organisationerna i ett gemensamt uttalande.

Trots att det nya förslaget mildrats något jämfört med det tidigare möts det även denna version av stark kritik från Europeiska rådet. Rådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Nils Muiznieks, varnade på fredagen i ett skriftligt uttalande för att införandet skulle vara ett brott mot landets åtaganden enligt internationell rätt.

– Att beröva kvinnor från tillgången till säker och laglig abortvård hotar deras mänskliga rättigheter, sade han till BBC.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga